Inwoners van Rouen met gasmaskers betogen om meer duidelijkheid te vragen over de gevolgen van de brand.
AFP or licensors

5.000 ton aan chemicaliën vrijgekomen bij bedrijfsbrand in Rouen, inwoners maken zich zorgen

De inwoners van Rouen, in het noordwesten van Frankrijk, maken zich zorgen over de gevolgen van een grote bedrijfsbrand vorige week. Een bedrijf dat gevaarlijke stoffen verwerkt, is toen helemaal afgebrand en daarbij zijn duizenden tonnen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

De bezorgdheid van de inwoners van Rouen was de voorbije week letterlijk te zien op straat. Verschillende keren trokken ze de straat op om duidelijkheid te vragen van de autoriteiten over de gevolgen van de grote bedrijfsbrand in de nacht van 25 op 26 september. Het Sevesobedrijf Lubrizol, dat additieven voor motorolie en brandstof produceert, werd toen in de as gelegd.

De Franse autoriteiten gingen vandaag op de eisen van de inwoners in door een officiële lijst vrij te geven van de chemische stoffen die bij de brand zijn vrijgekomen. In totaal is toen 5.253 ton aan chemicaliën vrijgekomen, waaronder gevaarlijke stoffen die giftig, kankerverwekkend of dodelijk zijn als je er direct mee in aanraking komt.

Die stoffen zijn echter verbrand. "Vooralsnog kan geen enkele specialist zeggen of ze daarmee gevaarlijk zijn geweest voor de bewoners", zegt correspondent Frank Renout. Het is niet duidelijk of de stoffen letterlijk verbrand zijn of deels in de lucht zijn blijven hangen, noch of er stofdeeltjes zijn neergedaald. Dat moeten de lopende onderzoeken uitwijzen.

De Franse minister van Gezondheid Agnès Buzyn gaf vandaag echter toe dat het niet mogelijk is voor de overheid om een allesomvattende evaluatie te maken van de vrijgekomen toxiciteit. "In werkelijkheid weet niemand exact wat het geeft als dergelijke vermengde producten branden. Het is een vraag die wij zullen stellen aan Ineris, het bureau dat de industriële risico's moet evalueren", zei Buzyn op radio France Inter. "De staat kan op deze vraag vandaag niet antwoorden".

Intussen is ook bekendgemaakt dat ook het Franse parlement een onderzoek zal openen naar de brand.

Rotte eieren

De onvrede van de bewoners zal voorlopig dan ook niet worden weggenomen, zegt Renout. "Al was het maar omdat het in de stad bijna een week na de brand nog steeds stinkt naar rotte eieren. En al was het maar omdat boeren in 112 gemeenten rondom Rouen hun producten nog steeds niet mogen oogsten en hun melk en eieren nog steeds niet mogen verkopen."

Een inwoner van Rouen met een gasmasker, tijdens een protestactie.
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen