Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: "We mogen wat meer inspanningen verwachten van nieuwkomers"

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) vindt het Vlaamse regeerakkoord een goede mix van inspanningen vragen en kansen geven aan nieuwkomers: “Het mocht wel wat meer zijn”, was zijn oordeel in “De wereld vandaag”. Hij ziet geen invloed van Vlaams Belang: “Wij hebben een gekke regel gewoon afgeschaft.”

Minister van Samenleven is wat hij zelf wou worden, dat liet Mechels burgemeester Bart Somers al in mei weten, nog voor de verkiezingen. Hij zag een grote uitdaging: “We zitten daar een beetje mee in de knoei. Hoe maken we een succes van integratie en inburgering, en hoe maken we van samenleven in diversiteit een succes?”

In het Vlaamse regeerakkoord zitten volgens Somers mooie aanknopingspunten om voor beide problemen een oplossing te vinden: ”Je vraagt enerzijds van mensen die nieuw zijn een inspanning om de taal te leren, om onze samenleving te begrijpen, om actief te zijn op de arbeidsmarkt. We mogen wat dat betreft ook wel wat meer inspanning verwachten. Maar anderzijds biedt die inspanning ook kansen aan nieuwkomers om volwaardig lid te worden van onze samenleving.”

Vingerafdruk van Vlaams Belang ? "Neen, gewoon een gekke regel afgeschaft."

Somers verwacht in dat verband veel van het zogenaamde buddyproject: “Wij proberen daarin nieuwkomers te linken aan een Vlaming om zo het integratieproces te versnellen. Onderzoek van de universiteit Gent heeft aangetoond dat één persoon in je leefsfeer die van buiten je etnisch-culturele kring komt, je kansen op de arbeidsmarkt en woningmarkt al verdubbelt.”

En hoe zit dat dan met die beruchte “vingerafdruk van Vlaams Belang” in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord? Het gaat toch wat langer duren eer nieuwkomers van sociale rechten kunnen genieten? “Die vingerafdruk is er niet. Neem de kinderbijslag, wij hebben daar gewoon een gekke regel afgeschaft. Nieuwkomers in de asielprocedure krijgen nu bed-bad-brood. Maar eens ze erkend zijn, krijgen ze met terugwerkende kracht ook nog eens kindergeld voor 12 of 18 maanden. Die gekke regel is er nu uit.”

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen