Videospeler inladen...

Zeker negen doden bij sociaal protest in Irak: regering kondigt avondklok af in zuidelijke steden

In Irak is vandaag opnieuw op grote schaal betoogd tegen de armoede, werkloosheid, corruptie en de slechte openbare voorzieningen. Daarbij zou met scherp geschoten zijn en er zijn zeker negen doden gevallen. Vanavond is de avondklok afgekondigd in zeker drie steden in het zuiden.

In de hoofdstad Bagdad is het vandaag tot zware ongeregeldheden gekomen. De politie probeerde te verhinderen dat enkele duizenden manifestanten oprukten naar de "Groene Zone", een wijk waar de meeste buitenlandse ambassades liggen.

Daarbij is niet enkel met traangas en rubberkogels geschoten, maar zou er ook met scherp geschoten zijn. Er zijn enkele doden gevallen en het kwam tot zware rellen. De voorbije 24 uur zouden er in heel Irak zeker negen doden en meer dan 200 gewonden zijn gevallen bij het protest.

Ook in andere steden is het tot gewelddadig protest gekomen, vooral dan in het zuiden van het land waar vooral leden van de sjiitische meerderheid wonen. Dat was onder meer het geval in de voor sjiieten heilige stad Najaf, maar ook in Nassiriyah. Volgens sommige bronnen heeft de politie de controle over Nassiriyah verloren en heeft de regering antiterreureenheden gestuurd om die stad te heroveren.

Vanavond is dan ook een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd in de Zuid-Iraakse Nassiriyah, maar ook in Amara en in al-Hillah (nabij Babylon). Ook daar zijn onlusten gemeld. Op veel plaatsen in Irak heeft de regering het internet afgesloten in een poging om de communicatie tussen de betogers te bemoeilijken. Dat maakt het ook moeilijk om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. 

Escalatie van sociaal protest en ongenoegen

Irak wordt sinds 2015 met een regelmaat opgeschrikt door soms gewelddadig protest. Dat begon in de zuidelijke grootstad Basra en breidde zich nadien uit tot andere steden tot in Bagdad toe. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De betogers zijn woedend over de hoge werkloosheid, de armoede, ondrinkbaar water, het gebrek aan vooruitzichten, maar vooral over de enorme corruptie in het land. 

Het gaat om de zwaarste protesten sinds in oktober vorig jaar Adel Abdel Mahdi is aangetreden als premier van een brede coalitieregering. Die heeft beterschap beloofd, maar de betogers zien daar weinig van. Inmiddels zou de jeugdwerkloosheid in Irak al meer dan 25 procent bedragen, het dubbele van het nationale gemiddelde. Veel hoogopgeleide jongeren vinden geen werk en hangen op straat rond of moeten zich met erg laaggewaardeerde baantjes tevreden stellen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen