Ursula Von der Leyen (archieffoto).
AFP or licensors

Commissie-Von der Leyen maakt valse start: opvallend veel kandidaten struikelen in hoorzittingen

In het Europees Parlement in Brussel worden deze week mondelinge examens afgenomen van de kandidaat-commissarissen voor de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen. Na een hoorzitting mogen de parlementsleden oordelen of de kandidaten wel geschikt zijn. Drie kandidaten worden doorverwezen naar een "schriftelijk herexamen", twee anderen hebben zelfs de hoorzittingen niet eens gehaald. Toeval of niet?

Vorige week werden twee kandidaat-commissarissen afgewezen door de commissie Justitie van het Europees Parlement. Zij hebben  zelfs niet eens mogen deelnemen aan de hoorzittingen, en commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de Hongaarse en de Roemeense regering gevraagd een nieuwe kandidaat aan te duiden.

  • De Hongaarse kandidaat Laszlo Trocsanyi, wegens vraagtekens over de banden die hij nog heeft met een advocatenkantoor dat hij oprichtte.
  • De Roemeense kandidate Rovana Plumb wordt verweten dat ze heeft verzwegen dat ze twee leningen ter waarde van zo'n 1 miljoen euro is aangegaan.

Sinds begin deze week worden de andere kandidaat-commissarissen onderworpen aan een kruisverhoor. Maar ook hier heeft niet iedereen het goed gedaan.

  • De Poolse kandidaat Janusz Wojciechowski wist op veel vragen geen antwoord of gaf ontwijkende antwoorden en moet daarom nog een keer terugkomen. 
  • Tegen de Franse kandidate Sylvie Goulard loopt een gerechtelijke procedure wegens fictieve tewerkstelling van enkele parlementaire medewerkers. Hoewel het vermoeden van onschuld geldt tot het tegendeel is bewezen, kon Goulard niet garanderen dat ze haar mandaat zou neerleggen mocht het slecht voor haar aflopen. Resultaat: gezakt.
  • De Zweedse kandidate Ylva Johansson kon evenmin overtuigen en kon niet antwoorden op een aantal vragen. Ook zij mag nog eens terugkomen.
De Franse kandidaat-commissaris maakte geen al te beste beurt tijdens haar hoorzitting.
AFP or licensors

Het parlement is zeer ontevreden over de manier waarop Von der Leyen is aangeduid

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A)

"Het parlement is altijd streng, maar deze keer speelt ook mee dat de Europese leiders zelf beslist hebben wie de nieuwe commissievoorzitter is geworden, in plaats van de kandidaat van het parlement te aanvaarden", weet radiojournaliste Leen De Witte.

"Dat is een van de redenen waarom het parlement meer dan ooit op zijn strepen staat en de hoorzittingen gebruikt om te tonen dat het een machtig parlement is", beaamt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A). "Het parlement is zeer ontevreden over de manier waarop Von der Leyen is aangeduid."

Van Brempt heeft ook de indruk dat sommige parlementsleden extra streng zijn voor kandidaat-commissarissen die tot een andere fractie behoren. "Je kan niet iemand buizen omdat hij of zijn van een andere fractie is", vindt ze. "Tenzij hij of zij de Europese waarden niet onderschrijft." 

Beluister hieronder het gesprek met Kathleen Van Brempt in "De wereld vandaag":

Meest gelezen