PAUL BLAKEMORE

Een witte nacht of gratis showcasefestival? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Er is er een jarig, hoera hoera

Het Stripmuseum in Brussel bestaat 30 jaar en dat wordt dit weekend gevierd met allerlei activiteiten. Er komen tekenaars signeren, je kan je laten schminken in je favoriete strippersonage, er zijn rondleidingen en wie verkleed komt mag gratis binnen!

Nog meer exponieuws

Zeg niet "Brankoesie", maar wel "BranKOESJ", als u de naam van de Roemeense kunstenaar Brancusi correct wil uitspreken. Bijvoorbeeld in de zin: "Ga zeker dit weekend kijken naar de eerste overzichtstentoonstelling van Brancusi in Brussel." Zijn werk is meer dan 100 jaar oud, maar het voelt nog altijd nieuw aan.

Bekijk hieronder waarom Brancusi de Rodin van de 20e eeuw wordt genoemd, en lees vooral verder:

Videospeler inladen...

Ook de expo met het werk van de Antwerpse kunstenaar Sam Dillemans opent dit weekend, in zijn eigen tentoonstellingsruimte in Borgerhout. Dillemans portretteerde allerlei topsporters zoals Nafi Thiam, maar vooral zijn liefde voor het boksen spat van de muren. Zijn boksmentor Freddy De Kerpel zag dat het goed was, zoals u deze week al in "Het Journaal" kon zien.

De expo "Flamboyant" in Villa Empain in Brussel trok heel wat bezoekers. De tentoonstelling werd daarom al een keer verlengd, maar zondag is het echt voorbij. Wie de art-decovilla nog wil meemaken zoals het er moet hebben uitgezien in de jaren 30, die moet zich dus haasten. Na dit weekend wordt het behang weer verwijderd, de authentieke kasten teruggeplaatst en de oude juwelen en vintage jurken opgeborgen. De foto's die u in de centrale ruimte kunt nemen, krijgt u mee als gratis souvenir. Erg de moeite!

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Camping Cultuur aan zee

Koksijde trakteert dit weekend, met een eigen festival: Camping Cultuur. Kinderen vanaf vier jaar (én hun familie) zijn welkom in de Silicowijk en op de Markt voor een weekend vol gratis (circus)voorstellingen. Zelfs water, koffie en verse wafels worden gratis door de stad voorzien. 

Gratis muziekfestival(s) in Gent

U kunt dit weekend niet minder dan twee gratis muziekfestivals meepikken in Gent. Na het klinkende succes van Klinkeroever, volgt er dit jaar weer een nieuwe editie van het festival op de Gentse linkeroever.

Nieuw is het festival Waterfront, daar vlakbij. Dat festival - smaakvol afgekort tot WTF - wil jonge muzikanten een podium geven, en nodigt muziekprogrammatoren uit om dit talent tijdens het festivalweekend te ontdekken. Omdat muzikanten liever voor een volle zaal spelen is het hele festival gratis voor iedereen.

Nachtje doordoen in Brussel

In Brussel duurt een zaterdagnacht minstens tot 3 uur, toch tijdens Nuit Blanche. Naar jaarlijkse gewoonte kunt u op verschillende locaties op artistiek verantwoorde wijze uw vermoeidheid vergeten. Wij stippen zeker de installatie "Homo desperatus" van theatermaker Dries Verhoeven aan. Thema dit jaar is duurzaamheid, dat lijkt ondertussen ook meteen het thema van 2019 te worden. Prettig weekend!

Meest gelezen