Videospeler inladen...

Nog steeds veel discriminatie, schaamte en angst bij mensen met hiv: "Collega's wilden niet naar zelfde toilet als ik"

Mensen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, voelen zich nog vaak buitengesloten en gediscrimineerd in onze samenleving. Vaak zijn ze ook bang om andere mensen in te lichten en voor hun reacties. Hoewel de huidige medicatie ervoor zorgt dat er geen besmettingsgevaar meer is, blijft hiv een taboe. Dat blijkt uit een bevraging bij 500 mensen die hiv-positief zijn. 

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, heeft 505 mensen met hiv bevraagd in Vlaanderen en Brussel. Daaruit blijkt dat hiv een groot taboe blijft in onze samenleving. Veel mensen met hiv ondervinden nog altijd weinig steun en begrip van hun omgeving, en worden gediscrimineerd. 

Bijna allemaal (85 procent) zijn ze zeer voorzichtig tegen wie ze vertellen dat ze hiv-positief zijn. De meerderheid van de ondervraagden heeft minstens één iemand in vertrouwen genomen, toch houdt één op de zeven zijn of haar hiv-besmetting volledig geheim. Het constant verbergen geeft echter een heel geïsoleerd gevoel. 18 procent van hen kent ook niemand anders met hiv. 

Bijna de helft (41 procent) van de mensen die het verteld hebben, ondervindt dat de omgeving er niet of slechts in beperkte mate voor openstaat. Drie op de 5 mensen met hiv zijn bang dat potentiële partners hen zullen afwijzen als ze vertellen over hun hiv-besmetting. 

Discriminatie door vrienden, collega's en zelfs bij de tandarts

Naast een gebrek aan begrip en steun, is ook discriminatie nog altijd een groot probleem. Die blijkt zelfs vooral te komen van de naaste omgeving, zoals vrienden en nieuwe en bestaande (seks)partners.

Ook opvallend: er wordt ook gediscrimineerd in de zorgsector, zoals in het ziekenhuis en bij de tandarts. Bijna één op de drie mensen met hiv heeft dit al ervaren volgens de bevraging.

Bij jou zal ik maar handschoenen aantrekken, zei de verpleegster

Stefanie, leeft met hiv

Stefanie kan hierover meespreken. Zij kreeg 2 jaar geleden te horen dat ze besmet is met hiv. "Toen ik bloed liet afnemen, zei de verpleegster: 'Bij jou zal ik maar handschoenen aantrekken.' Maar die verpleegster zou eigenlijk bij elke patiënt handschoenen moeten dragen. Dat heeft me toen wel gekwetst. Iemand die een job kiest om mensen te helpen, zou zo'n uitspraak nooit mogen doen tegenover een patiënt."

Je moet begrijpen dat mensen even schrikken en je moet hen de nodige uitleg geven

Stefanie, leeft met hiv

Ook op de werkvloer heeft Stefanie het niet altijd gemakkelijk. "Toen bepaalde collega's te horen kregen dat ik hiv-positief ben, wilden ze niet meer met mij aan tafel zitten of naar hetzelfde toilet. Maar voorts heb ik eigenlijk weinig negatieve ervaringen. Niemand die van me wegblijft of van me wegloopt."

"Je moet toelaten dat mensen even schrikken als ze het te horen krijgt. Je kan ook niet verwachten dat iemand het begrijpt zonder dat je zelf wat meer uitleg geeft. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat hiv vandaag de dag niet meer besmettelijk is als je medicatie neemt."

Twee keer meer kans op depressies

Uit de enquête blijkt ook dat bijna alle ondervraagde mensen met hiv (96 procent) hun medicatie trouw innemen, 89 procent van hen kan het virus daardoor niet meer seksueel overdragen. "Zelfs al zou je nog bang zijn voor mensen met hiv, dat heeft eigenlijk geen enkele reden meer", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa.

De meeste mensen met hiv (70%) hebben hun situatie aanvaard, 36 procent voelt zich wel nog beschaamd. Toch hebben mensen met hiv bijna dubbel zo veel kans op een depressie dan de algemene bevolking, zo blijkt (26 procent tegenover 15 procent).

Elke dag krijgen in ons land  2,4 mensen de diagnose van hiv. In totaal leven er naar schatting 19.000 mensen met hiv in België (cijfers uit 2017, red.). In 2012 waren er nog bijna 30 procent meer nieuwe hiv-diagnoses.

Meer info over hiv kan je vinden op de website van Sensoa.

Wie met vragen zit over psychische problemen, kan (gratis en anoniem) terecht bij Tele-onthaal, via het nummer 106 of via een chat op www.tele-onthaal.be

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen