Deel oppositie wil debat in Vlaams Parlement verlaten als ze geen begrotingscijfers krijgt

Een deel van de oppositiepartijen dreigt ermee om het Vlaams Parlement te verlaten als de regering straks geen begrotingscijfers op tafel legt. "Als we geen cijfers te zien krijgen, ga ik aan mijn fractie voorstellen om het halfrond te verlaten", zegt Björn Rzoska, fractieleider voor Groen. Straks om 10 uur debatteert het Vlaams Parlement over de plannen van de nieuwe regering. Daarna volgt normaal een vertrouwensstemming. Maar het plan van de oppositie dreigt die agenda te verstoren. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bevestigt intussen dat er geen cijfers over de begroting (de inkomsten en uitgaven van de regering) zullen worden gegeven. Gisteren zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat die cijfers over de uitgaven en inkomsten van de regering wel bestaan, op een diner van opiniewebsite Doorbraak.be. 

"We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat over inhoud akkoord", zei Jambon gisteren. Dat meldde politiek journalist Jan De Meulemeester op Twitter en werd bevestigd aan onze redactie door Jambons woordvoerder.

Pas maandag cijfers, eerst nog "technisch" controleren

"We hebben altijd gezegd dat we eerst over de inhoud willen spreken", zei Jambons woordvoerder. "Jambon wil ook een goede en complete toelichting geven over die cijfers", voegt hij eraan toe. En dat zal dus pas volgende week gebeuren, in de commissie Begroting. 

Jambon heeft het parlement laten weten dat hij tegen uiterlijk maandagmiddag "het nodige cijfermateriaal" zal bezorgen aan de leden van het parlement. Eerst moeten de cijfers nog "technisch worden gevalideerd", is er te horen. Dinsdag komt er dan de beloofde discussie over de cijfers in de commissie.

Kan het debat doorgaan?

Maar deel van de oppositiepartijen - PVDA, Groen en SP.A - dreigt straks het parlement te verlaten als ze geen cijfers krijgen. "We zouden het halfrond voor het debat verlaten", zegt Björn Rzoska, fractieleider van Groen.

Daardoor kan het debat om 10 uur en de vertrouwensstemming nadien mogelijk niet doorgaan. Vlaams Belang beraadt zich nog. Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) zegt wel dat hij "weinig reden" ziet om te "blijven zitten" als er geen cijfers zijn.

Bruno Tobback (SP.A) is voorzichtiger. "We zullen met de andere fracties overleggen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Tobback betwijfelt of de regering wel al een akkoord heeft over de begroting. "De eerste verantwoordelijke om hiervoor te zorgen is de parlementsvoorzitter, in dit geval is dat Liesbeth Homans (van N-VA,red.)", zegt Tobback. "Zij moet uitmaken of ze meegaat met Jambon om te bluffen van 'ik heb cijfers en ik geef ze niet', ofwel toegeven dat er geen cijfers zijn."

De eerste indruk van Jambon in het parlement, is die van een klein kind dat spelletjes speelt

Bruno Tobback, Vlaams Parlementslid voor SP.A

Tobback verwacht geen "cijfers tot na de komma", maar nu "zijn er zelfs geen krachtlijnen". Hij noemt de uitspraken van Jambon gisteren die "van een klein kind dat spelletjes speelt". 

U kan de ontwikkelingen straks live volgen in "Villa Politica" op Eén. 

"Vlaanderen onwaardig"

Op Twitter regende het gisterenavond al verontwaardigde reacties op de uitspraak van Jambon. "Dit is een minister-president onwaardig. Vlaanderen onwaardig", aldus Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

 Ook haar partijgenoot Wouter Devriendt reageerde: "Als dit klopt, is dit #AutoritaireJan. Werk aan de winkel voor het héle Vlaams Parlement."

PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese heeft het over "een onwaarschijnlijke minachting". "Geen begrotingstabellen morgen? Dan ook geen debat. Jan Jambon steekt zijn middelvinger op naar het voltallige parlement én de samenleving. Een democratische rechtstaat onwaardig."

Hij vraagt ook aan parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om tussenbeide te komen. "Ze zei dat ze voorzitter van álle parlementsleden wil zijn, dan is nú het moment om op te treden", schrijft hij.

Fractieleider van Vlaams Belang Chris Janssens: "Beste parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, dit kan en mag u niet tolereren. Een minister-president die spot met het parlement. Die transparantie weigert. En met wat een dedain. #ZwakkeJan"

"Dat is niet alleen spotten met de oppositie, maar het hele parlement belachelijk maken", klinkt het voorts. "Parlementsleden van de meerderheid zijn blijkbaar puppets on a string van de regering en bereid een blanco cheque te geven. Tot daar de kerntaak van het parlement: controle van de regering!"

"Als Liesbeth Homans zichzelf en het parlement serieus neemt, eist ze cijfers of stelt ze het debat uit", zegt Conner Rousseau, fractieleider van de SP.A in het Vlaams Parlement. "Zoniet wordt Vlaanderen officieel een dictatuur. Degoutant. Het parlement controleert de minister-president en niet omgekeerd."

Meest gelezen