Hilde De Windt

Katholiek Onderwijs wil samen met minister Ben Weyts “hand aan de ploeg slaan”, maar vraagt hoe het zit met de centen

Katholiek Onderwijs Vlaanderen ziet veel positieve punten in het onderwijsluik van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord en is "graag bereid om met minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de hand aan de ploeg te slaan voor excellent onderwijs". Topman Lieven Boeve wil wel graag weten hoeveel geld de nieuwe regering vrijmaakt voor Onderwijs. “Zolang we niet weten hoeveel geld er precies is, is het moeilijk om in te schatten hoever de engagementen gaan.”

De raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft vanochtend het onderwijsluik van het Vlaamse regeerakkoord tegen het licht gehouden. Volgens bisschop Johan Bonny, voorzitter van de raad van bestuur, ziet het katholiek onderwijs veel punten die overeenkomen met de eigen ideeën van de onderwijskoepel. 

"Dit is een goed startpunt voor samenwerking met de nieuwe minister van Onderwijs, zijn kabinet en zijn administratie. We zijn graag bereid om met de minister de hand aan de ploeg te slaan voor excellent onderwijs", aldus Bonny.

Bekijk hier de reactie van Johan Bonny en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Vijf prioriteiten

Katholiek Onderwijs Vlaanderen steunt de vijf prioriteiten die in het akkoord staan (onderwijskwaliteit, lerarentekort, begeleiding van leerlingen op de juiste plaats, capaciteitstekort en studieduur in het hoger onderwijs). De Guimardstraat wil ook graag meewerken aan de geplande gestandaardiseerde toetsen, de vervanging van het M-decreet door het begeleidingsdecreet en de aanscherping van de eindtermen.

Ook over de veelbesproken Vlaamse canon, die ook een plaats krijgt binnen het onderwijs, maakt Katholiek Onderwijs Vlaanderen zich weinig zorgen. "De eindtermen die we gebruiken, zijn ook een soort canon. In die eindtermen staat bijvoorbeeld dat iedere leerling van 12 jaar het Vlaamse Memoriaal (de IJzertoren, red.) moet kennen."

Cijfers?

Net als het Vlaams Parlement en de media, wacht ook de Guimardstraat wel nog op meer cijfers. Het budgettaire plaatje blijft grotendeels een blinde vlek. “We hebben nog geen zicht op de centen”, klinkt het. “Er zijn heel belangrijke beloftes gedaan. Maar zolang we niet weten hoeveel geld er precies is, is het moeilijk om in te schatten hoever de verschillende engagementen van de Vlaamse regering gaan.” 

De Vlaamse regering heeft ook de ambitie om te snoeien in de tussenstructuren. De middelen moeten meer naar de klasvloeren gaan en mogen minder onderweg blijven “plakken”. De katholieke koepel voelt zich niet aangesproken. "Integendeel", zegt directeur-generaal Lieven Boeve. 

Boeve is ervan overtuigd dat zijn koepel al bijzonder efficiënt werkt en heeft geen schrik voor de aangekondigde evaluatie-oefening (nulmeting). "Ik ben blij dat we zullen kunnen aantonen dat we efficiënt omspringen met de middelen."

Bekijk hier de reactie van Lieven Boeve en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Spanning met N-VA

De voorbije jaren waren er vaak spanningen tussen het katholiek onderwijs en de N-VA. Nu komt er met Ben Weyts een N-VA-minister op Onderwijs. Lieven Boeve erkent dat er daar bij de raad van bestuur vragen over waren.

Maar hij sust meteen: "We hebben in het verleden samengewerkt met ministers van verschillende partijen. Als de N-VA verantwoordelijkheid wil nemen voor onderwijs, dan reiken wij de helpende hand". "Hoe vroeger we samen kunnen zitten om te werken aan excellent onderwijs voor elke leerling en student, hoe beter", aldus Boeve. De keuze voor Weyts noemt Boeve zelfs "een goede keuze".

Bekijk hier wat minister van Onderwijs Ben Weyts gisteren in "Villa politica" zei over zijn prioriteiten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen