Videospeler inladen...

Leuvense studenten: "Uitgaan tot 's ochtends hoort erbij, meeste studenten kennen grenzen en veroorzaken geen overlast"

In Leuven was het ook vanochtend vroeg nog erg druk op straat, na het studentenwelkom-evenement van gisteravond. "Uitgaan hoort erbij, de meeste studenten weten wel wat ze doen en veroorzaken geen overlast", is de teneur op de Oude Markt. Vorige week hadden de Leuvense burgemeester Mohammed Ridouani en rector Luc Sels van de universiteit nog gepleit voor minder overlast.  

De Leuvense rector Luc Sels wil een sluitingsuur voor een beperkt aantal Leuvense cafés. Hij ergert zich eraan dat sommige cafés nog open zijn wanneer leerlingen 's ochtends naar de middelbare school gaan. Burgemeester Ridouani is geen voorstander van een sluitingsuur, maar ook hij wil wel dat er vanaf 7 uur 's ochtends geen dronken mensen meer op straat staan. Met de fakbars is er al langer een afspraak om de studenten vanaf 5 uur 's ochtends binnen te houden.

De studenten ontkennen niet dat er soms overlast is, maar benadrukken dat die erg beperkt is. Zij vinden dat uitgaan tot de ochtend erbij hoort en willen vooral niet beknot worden in hun uitgaansmogelijkheden, al begrijpen ze wel dat overlast voor de andere inwoners van Leuven niet fijn is.

"Als je hier op kot zit, dan weet je ook wel dat je dat erbij moet nemen", zegt een studente. "Maar ik snap dat ze er in de rustigere buurten wel wat last van hebben. Het hoort ook wel een beetje bij de cultuur hier, vind ik, het uitgaan. Het zou spijtig zijn mocht dat verloren gaan."  

Ik vind niet dat je op basis van enkele gevallen mag oordelen dat alle studenten in Leuven overlast creëren.

"Ik vind het een beetje overdreven", zegt een andere student. "Ik vind niet dat je op basis van enkele gevallen mag oordelen dat alle studenten in Leuven overlast creëren, want dat is helemaal niet het geval." 

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Alcohol hoort nog steeds bij dat uitgaan, al benadrukken de studenten ook dat het belangrijk is zelf je grenzen te kennen. "Maar op de Oude Markt moet iedereen wel beseffen dat er een beetje overlast gaat zijn", klinkt het. "Maar als we vooraf drinken op kot of een feestje organiseren, dan proberen we wel voor middernacht weg te zijn omdat we weten dat er anders overlast kan zijn. We hebben al een keer een brief met klachten ontvangen en sindsdien houden we er meer rekening mee en trekken we naar het centrum van Leuven." 

Dat rector Sels niet wil dat scholieren 's ochtends op de Oude Markt nog met dronken studenten geconfronteerd worden, daar trekken de studenten zich weinig van aan. "De meeste studenten weten wel wat ze doen. Je moet die jongeren niet gaan lastigvallen, maar sowieso gaat het hier 's ochtends op dat uur maar om een paar dronken studenten meer, al wil ik het natuurlijk niet minimaliseren. Ik vond dat als jongere gewoon grappig." 

De allerbeste student is te vinden op de Oude Markt om 7 uur 's ochtends.

Andere studenten geven wel toe dat ze vannacht meer dan gemiddeld gedronken hebben en dat ze ook al bezoek op kot kregen van de politie. "Persoonlijk hebben wij daar geen last van", klinkt het lachend. "Wij waren gewoon aan het praten en toch was er overlast. Maar de Oude Markt kan toch nooit stil zijn." 

Een beschonken studente maakt deze analyse: "Elke student kiest nog steeds wanneer hij naar huis gaat. Een wijze student gaat gewoon niet uit, andere studenten gaan uit en gaan vroeg naar huis, maar de allerbeste student is te vinden op de Oude Markt om 7 uur 's ochtends. Hier leg je contacten en leer je je netwerk uitbreiden en ik denk dat het studentenleven in Leuven daar om draait." 

Meest gelezen