Videospeler inladen...

Melikan Kucam spreekt voor het eerst sinds hij uit de cel is: "Ik kan in de spiegel kijken"

Het geschorste N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam uit Mechelen heeft de pers uitgenodigd bij zijn thuiskomst. Hij is vrijgelaten met een enkelband in de zaak rond gesjoemel met humanitaire visa. In het huis van zijn ouders heeft zijn familie een feest georganiseerd om zijn terugkeer te vieren, met als slogan "Free Kucam". Hij schreeuwt zijn onschuld uit.

Eergisteren besliste de kamer van inbeschuldigingstelling dat geschorst gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) de gevangenis mocht verlaten met een enkelband, in afwachting van verder onderzoek naar mogelijk gesjoemel met humanitaire visa. Hij heeft 9 maanden in de cel gezeten.

Als vertrouwenspersoon van ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bezorgde Kucam lijsten met namen aan het kabinet van mensen die in aanmerking konden komen voor een humanitair visum, allemaal oosterse Christenen uit Syrië. Uit een Pano-reportage bleek dat Kucam daar mogelijk geld voor heeft gevraagd.

Ik kan in de spiegel kijken

Melikan Kucam

"Ik ben vanaf dag één altijd open geweest tegen iedereen", zegt Kucam. "Alles wat ik aan gegevens had, heb ik afgegeven." Hij houdt vol dat hij onschuldig is: "Ik kan in de spiegel kijken."

Op Facebook noemde Kucam de voorhechtenis - iemand van zijn vrijheid beroven tijdens het onderzoek - nutteloos. Voor zijn ouderlijk huis hing vandaag een spandoek waarbij wordt verwezen wordt naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dat zegt dat je onschuldig bent tot het bewijs van het tegendeel.

Het onderzoek loopt nog. Pas als dat afgerond is, zal worden uitgemaakt of er iemand voor de rechter moet verschijnen. In totaal zijn er zeven verdachten, onder wie ook de vrouw en de zoon van Kucam. Omdat zij geen contact met hem mogen hebben, verblijft Kucam bij zijn ouders.

"Ik hoop dat het snel achter de rug is", aldus Melikan Kucam. "Wat ik gedaan heb, was mijn volk helpen met alle middelen die ik ter beschikking had. Wij zijn een gemeenschap die altijd in solidariteit heeft geleefd."

Meest gelezen