Minister van Media Benjamin Dalle: "Ook een stuk besparingen bij de VRT"

Ook de VRT zal, net zoals de hele Vlaamse administratie, moeten besparen tijdens de regeerperiode van de nieuwe Vlaamse regering-Jambon I. Dat heeft de nieuwe minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) bevestigd in "De ochtend" op Radio 1. "Hoeveel dat precies moet zijn, dat gaan we bekijken." 

Benjamin Dalle staat als minister van Media meteen voor een grote uitdaging de komende maanden, zegt hij zelf. "Er moet een nieuwe beheersovereenkomst onderhandeld worden met de VRT (die ingaat vanaf 1 januari 2021, red.). Het regeerakkoord bevat een aantal ijkpunten om daaraan vorm te geven, een aantal voorkeuren vanuit de Vlaamse overheid. We zullen aan tafel gaan zitten om dat op een goeie manier te definiëren, de kerntaken van de publieke overheid daarin te definiëren. Maar ik zal daar nu nog geen specifieke voorstellen of details rond geven." 

Wat er wel al in het regeerakkoord staat, is dat de VRT moet evolueren naar "een moderne, slanke en slagkrachtige mediaorganisatie die een kwaliteitsvol aanbod brengt". "Het is altijd een uitdaging om zo kostenefficiënt mogelijk doelstellingen te realiseren", benadrukt Dalle. "Dat geldt voor de hele Vlaamse administratie en dat geldt ook voor de VRT. En dus effectief, er zullen ook een stuk besparingen moeten gebeuren in heel de Vlaamse overheid, en ook bij de VRT." Over een verlaging van de dotatie van de VRT wil Dalle op dit moment nog geen uitspraken doen. 

De openbare omroep zit al een hele tijd in besparingsmodus. De voorbije 10 jaar heeft de VRT al 600 mensen laten gaan. Het personeelsbestand is gedaald van 2.600 naar 2.000. "Er zijn al grote inspanningen gebeurd, maar we moeten het bekijken en ik kan er nog geen uitspraken over doen in welke richting het moet gaan.” 

De kritiek van onder anderen Walter Zinzen dat in het medialuik van het regeerakkoord de invloed van Christian Van Thillo van het commerciële mediabedrijf DPG Media zeer duidelijk merkbaar is, ketst Dalle af. "Dat denk ik niet. Wij hebben met drie partijen een regeerakkoord geschreven, dat is goedgekeurd door onze partijcongressen. En wij denken dat het een goed akkoord is, ook voor de publieke omroep.  Ik hoor: "Men wil de publieke omroep ondergraven". Dat is uiteraard niet mijn perspectief. Ik denk dat de publieke omroep een zeer belangrijke plaats heeft, net als de private spelers.” 

De huidige beheersovereenkomst van  de VRT loopt tot en met 31 december 2020. De onderhandelingen voor de nieuwe beheersovereenkomst starten binnenkort. 

Meest gelezen