Videospeler inladen...

Minister Ben Weyts (N-VA) belooft "opnieuw 250 miljoen extra voor onderwijs en half miljard voor schoolgebouwen"

Onderwijs krijgt deze regeerperiode "opnieuw 250 miljoen euro extra" en "een half miljard voor schoolgebouwen". Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts aangekondigd in "Het Journaal". Eerder vandaag had Katholiek Onderwijs Vlaanderen om begrotingscijfers gevraagd.

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, liet eerder vandaag weten dat de onderwijskoepel zich kan vinden in de plannen van de nieuwe Vlaamse regering. 

Maar net als het Vlaams Parlement en de media vroeg Boeve naar cijfers. Bij de regeerverklaring in het Vlaams Parlement kon de regering-Jambon namelijk geen begrotingstabellen voorleggen, zoals de traditie dat wil.

“Er zijn heel belangrijke beloftes gedaan", zei Lieven Boeve hierover. "Maar zolang we niet weten hoeveel geld er precies is, is het moeilijk om in te schatten hoever de verschillende engagementen van de Vlaamse regering gaan.” 

Extra middelen

In "Het Journaal" heeft minister van Onderwijs Ben Weyts een tip van de sluier gelicht. "We hebben opnieuw serieuze extra budgettaire middelen", zei hij trots.

"In de vorige regeerperiode waren er al extra middelen. Nu voorzien we opnieuw 250 miljoen euro extra voor onderwijs en nog eens een half miljard investeringen in scholenbouw. Dus we hebben echt wel middelen voorzien om werk te maken van meer kwaliteit."

Het nieuwe geld is recurrent. Het kabinet-Weyts verduidelijkt dat het om een groeipad gaat, dat in het laatste jaar van de legislatuur 250 miljoen zal bereiken. Het half miljard euro voor de scholenbouw is voor de volledige legislatuur.

Volstaat het?

Vijf jaar geleden, bij het begin van de vorige regeerperiode, had toenmalig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) ook aangekondigd dat ze 500 miljoen euro zou vrijmaken voor scholenbouw. Uit cijfers van de onderwijsnetten bleek echter dat er eigenlijk tien keer zoveel nodig was om alle noden te lenigen.

Het is nu wachten op de begrotingstabellen om in te schatten wat de cijfers betekenen die Weyts vanavond loste. Het onderwijs heeft alleszins veel geld nodig om nieuwe scholen te bouwen of oude schoolgebouwen te renoveren. Bijna 2.000 schoolbesturen zouden in totaal op een slordige 3 miljard euro wachten om hun school te renoveren of te bouwen. 

Bekijk het gesprek met minister van Onderwijs Ben Weyts uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag over de onderwijsplannen van de nieuwe Vlaamse regering uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen