Parijs kent Braziliaanse oud-president Lula da Silva ereburgerschap toe

De Braziliaanse oud-president Lula da Silva wordt ereburger van Parijs. Het bestuur van de Franse hoofdstad wil hem zo huldigen voor zijn inspanningen om de sociaal-economische ongelijkheid in zijn land terug te dringen. Lula zit momenteel in een Braziliaanse cel wegens corruptie, maar zegt dat hij het slachtoffer is van een politieke samenzwering.  

"Door toedoen van Lula da Silva zijn zo'n 30 miljoen Brazilianen uit de extreme armoede geraakt en hebben zij toegang gekregen tot basisrechten en -diensten", zegt burgemeester Anne Hidalgo van Parijs in een persmededeling. "Lula heeft zich laten opmerken door zijn voluntaristische politiek en zijn strijd tegen rassendiscriminatie."

De inmiddels 73-jarige Luiz Inácio Lula da Silva was president van Brazilië van 2003 tot 2010. Hij zit momenteel een celstraf van 8 jaar en 10 maanden uit wegens corruptie. Hij houdt vol dat hij onschuldig is en zegt dat hij het slachtoffer is van een politieke samenzwering die hem moet verhinderen terug aan de macht te komen.

Vorig jaar heeft de extreemrechtse Jair Bolsonaro de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij heeft Sergio Moro benoemd als minister van Justitie. Moro is de rechter die Lula heeft veroordeeld. 

Meest gelezen