Videospeler inladen...

Skilift zakt weg door smeltende permafrost in Franse Alpen: "Dit is een nieuw probleem voor ons"

In de Alpen hebben onderzoekers en ingenieurs er een taak bij: het opvolgen van de toestand van de permafrost en het herstellen van skiliften of andere gebouwen waar nodig. Door de opwarming van het klimaat verdwijnt steeds meer permafrost, en dus ook de stevige ondergrond. In het skidomein Grands Montets, bij Chamonix, delen ze in de brokken: "In 1996 hadden we dit probleem nog niet. Toen moesten we ons onder meer op lawines richten." 

Het IPCC-rapport over de oceanen en de gletsjers en ijsmassa's op het land onderstreepte het vorige week nog: de permafrost en de gletsjers zijn aan het verdwijnen door de klimaatverandering, en dat ondervinden ze nu ook steeds meer in de Alpen. Veel skiliften of andere constructies in de bergen verliezen hun stabiliteit omdat de permafrost verdwijnt, en moeten hersteld worden. Dit kost dan weer handenvol geld.  

Permafrost, de permanent bevroren ondergrond, vormt in principe een stevige basis voor allerhande constructies  in de bergen, maar in de Franse Alpen hebben ze er meer en meer werk mee.

In Chamonix (Haute Savoie) zijn werken bezig om een belangrijke sokkel van een drukke skilift opnieuw te stabiliseren. Het gaat om de Bochard-skilift, die in maart al vervroegd dicht moest op het einde van het skiseizoen, om veiligheidsredenen. 

Het herstel van de skilift van Bochard zou 1 miljoen kosten, evenveel als het totale onderhoud van het park

De skilift op 2.800 meter hoogte is minder stabiel geworden omdat de pylonen (langzaam maar zeker) verder zijn verschoven. Over verschillende jaren is de ondergrond één meter verschoven. "De telecabines van Bochard dateren van 1996. Toen kwam de bevroren ondergrond veel lager, en speelde de problematiek van de smeltende permafrost niet. Toen hadden we andere problemen van bijvoorbeeld lawines", zegt Thibaut Guyon, directeur van het skidomein Les Grands Montets. 

De skilift vervoert elk jaar zo'n 700.000 wintersporters. Ingenieurs hebben een nieuwe betonnen sokkel gebouwd als basis. Kostprijs: 1 miljoen euro, evenveel als het totale budget voor het onderhoud van het hele park.  De uitbaters hebben nooit méér moeten uitgeven voor dit soort herstellingen.  

148 constructies vertonen een "groot risico op onstabiliteit"

Het probleem gaat veel breder dan dit skidomein alleen: "In de Alpen zijn er 947 constructies (van skiliften over pylonen tot refuges) gebouwd op permafrost, en 148 vertonen een groot risico op onstabiliteit", zegt onderzoeker Pierre-Allain Duvillard, specialist geomorfologie. Hij volgt het fenomeen al vijf jaar op de voet.

Reden tot paniek is er zeker niet: er zijn in totaal ruim 3.000 skiliften in de Franse Alpen, en hun toestand wordt uiteraard opgevolgd. Vaak zijn zij ook niet in permafrostgebied gebouwd. 

Er is overigens nog meer slecht nieuws voor de uitbaters: door de opwarming worden de skiseizoenen, althans in sommige gebieden, steeds  korter. Onlangs nog moest de opening van het seizoen in Tignes, in het laatste weekend van september, uitgesteld worden.  

Video: Vorige week vertelde glacioloog Philippe Huybrechts ons dit over de toestand in de Alpen. "Lawines zullen meer voorkomen en ook landverschuivingen". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen