Choreograph

Test Aankoop waarschuwt voor gezondheidsrisico’s door te veel suiker in kinderdrankjes

Er zit te veel suiker in allerlei kinderdrankjes. Dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop. De consumentorganisatie onderzocht bijna 500 vruchtensappen, water, zuiveldranken en plantaardige drankjes. 42 procent van de drankjes gericht op kinderen bevat te veel suiker. De risico's zijn niet te onderschatten.

Test Aankoop onderzocht 474 drankjes, waarvan 79 specifiek gericht op kinderen (te zien aan de afbeeldingen van dieren of cartoons). Van die drankjes voor kinderen had zo'n 42 procent een Nutri-Score van D of E. Dat zijn de slechtste scores.

De Nutri-Score is een label met vijf letters (A tot en met E) dat de voedingswaarde van een product samenvat. Het gaat dus niet alleen over suiker, maar bijvoorbeeld ook over zout, vezels enz. Toch is suiker de grote boosdoener als het gaat over gezondheidsrisico’s voor kinderen.

Simon November van Test Aankoop is formeel: “Het probleem is dat heel jonge kinderen al suikerverslaafd worden, als ze die drankjes vaak consumeren. Hun hersenen, die nog in volle ontwikkeling zijn, richten zich daarnaar en dan krijg je suikerafhankelijkheid en op latere leeftijd bijvoorbeeld obesitas.”

Producenten gebruiken ook andere zoetstoffen dan suiker, maar dan blijft de verslaafdheid aan zoet

Dat water een Nutri-Score A krijgt, hoeft niet te verwonderen. Ook goed zijn zuiveldranken (tenzij gesuikerd of gearomatiseerd), en plantaardige alternatieven (genre sojadrinks). In totaal krijgt 11 procent van de (474) drankjes Nutri-Score A. Je moet er dus echt wel goed naar zoeken.

Dat er te veel suiker zit in cola, vruchtensappen, limonades en veel andere dranken, is geen nieuws. Zijn producenten dan hardleers ? Simon November: “Producenten doen wel moeite om een betere Nutri-Score te halen, maar vooral door andere zoetstoffen dan suiker te gebruiken. Maar dan blijft de verslaafdheid aan zoet en dus de risico’s die ik eerder noemde, zoals obesitas.”

Test Aankoop roept samen met zes andere Europese consumenten­organisaties de Europese Commissie op om de Nutri-Score op Europese schaal verplicht te maken. Je vindt ze nu nog maar op weinig producten, juist omdat er geen verplichting is. 

Meest gelezen