Videospeler inladen...

Vier agenten overleden na mesaanval op politiekantoor in Parijs

In de Franse hoofdstad Parijs zijn vier agenten gedood na een mesaanval op een politiekantoor, nog een andere agent zou gewond geraakt zijn. Dat hebben Franse media gemeld. De dader werd doodgeschoten. 

De steekpartij vond plaats omstreeks 13.00 uur in het hoofdbureau van de Parijse politie op Ile de la Cité, vlak bij de kathedraal Notre-Dame. Vier agenten zijn omgekomen bij de mesaanval. Het gaat om drie mannen en een vrouw, er zou ook nog een agent gewond zijn. De dader werd neergeschoten op de binnenplaats van het politiebureau en is overleden. 

Het motief voor de steekpartij is nog niet duidelijk. Maar de dader zou zelf zo'n 20 jaar bij de politie werken. De dove man had een administratieve functie in het bureau en werkte op de IT-afdeling.  Volgens verschillende Franse media zou een intern of persoonlijk conflict de aanleiding vormen. 

"De vermoedelijke dader is in zijn eigen kantoor begonnen met het plegen van de feiten en heeft zich daarna naar andere plaatsen in het bureau begeven", dat heeft vakbondsvertegenwoordiger Loïc Travers gezegd aan de pers.

(Lees verder onder tweet)

Parijs
AFP or licensors

De omgeving rond het hoofdkantoor werd afgezet en de hulpdiensten zijn ter plaatse. De politie heeft deze namiddag een huiszoeking bij de dader uitgevoerd. Volgens Franse media gaat het om een 45-jarige man die geboren werd in Fort-de-France, de hoofdstad van Martinique, een Frans eiland in de Caribische Zee. De vrouw van de dader werd opgepakt. Het parket van Parijs is ondertussen een onderzoek gestart.

De Franse president Emmanuel Macron, premier Eduard Philippe en minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner hebben het politiebureau bezocht. Ook de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft gereageerd en schreef op Twitter dat Parijs treurt na deze vreselijke aanslag. 

Bekijk het verslag over de steekpartij uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Eén dag na "mars van de woede"

De steekpartij gebeurt nauwelijks één dag nadat in Parijs 27.000 politiemensen op straat zijn gekomen voor een "mars van de woede". 

"De agenten zijn woedend omdat ze overwerkt zijn. Ze voelen zich ondergewaardeerd, zo staan er bijvoorbeeld nog 23 miljoen onbetaalde overuren open", zegt Frankrijkkenner Steven Decraene in "Terzake".

"Daarnaast wil Macron het land hervormen en ook het statuut van politieagent wil de president herbekijken, ze zouden daardoor een lager pensioen krijgen. Tenslotte klagen de agenten aan dat de gewelddaden tegen de politie toenemen." De opeenstapeling van al deze factoren veroorzaken erg veel stress bij de agenten, geven ze aan.  

(Lees verder onder foto)

De agenten zijn woedend omdat ze overwerkt zijn

Steven Decraene
Parijs
AFP or licensors

"Ook erg veel agenten zouden depressief zijn, men spreekt over meer dan een gemiddeld aantal scheidingen en meer verslavingen aan substanties als alcohol.  Er is een golf van zelfdodingen aan de gang, zo zouden 52 agenten zich sinds begin dit jaar van het leven hebben beroofd", aldus Decraene. 

Maar politici willen de problemen aanpakken. "De minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd ze er iets aan moeten doen, te beginnen met de overuren, die willen ze uitbetalen. Ze willen ook de uitrusting van de politie verbeteren. Ze willen dat de werkomstandigheden van de politie verbeteren, omdat ze beseffen dat als de agenten onder zo’n grote psychische druk blijven werken met slecht materiaal en alle andere bijkomende frustraties het verkeerd zal aflopen", aldus Decraene. 

Bekijk hieronder de analyse van Steven Decraene in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk de eerste ruwe beelden van de steekpartij in Parijs hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen