Er komt een officieel UNO-spel voor blinden: "Goed voor de toegankelijkheid", zegt Brailleliga

Er komt een officiële versie van het kaartenspel UNO voor blinden uit. De Brailleliga is er blij mee, maar zegt ook: "Wij spelen dit al jaren. Maar dit is heel belangrijk om de toegankelijkheid te onderstrepen."  

Voor wie het niet zou kennen: UNO is een kaartspel waarbij deelnemers zo snel mogelijk al hun kaarten moeten uitspelen. Ze kunnen kaarten om de beurt proberen afleggen maar moeten bepaalde regels volgen: zo moet de kaart dezelfde kleur hebben als de kaart die op tafel ligt, of hetzelfde getal enz.

Niet evident dus voor blinden, maar het kan wel degelijk, vertelt Ronald Vrydag van de Brailleliga in "De Wereld Vandaag": "Ik moest een beetje grinniken, omdat wij dit al jaren doen. Wij passen in de Brailleliga zelf dat spel aan. We kopen daartoe een bestaand spel, en dan brengen vrijwilligers in een bepaalde hoek van de kaart een bepaalde markering aan die is afgesproken. Bij een rode kaart met het cijfer nul wordt bijvoorbeeld een R in braille gezet in de hoek en het symbool voor 0 in braille." 

Vier-op-een-rij laten we door vrijwilligers aanpassen: een van de twee kleuren krijgt een gaatje in het midden

De Brailleliga bewerkt ook gewone speelkaarten, en er is meer: "We hebben zelfs een speel-o-theek waar je zo'n spelletjes kunt lenen, en anderzijds verkopen we van die spelletjes. Sommige zijn door ons aangepast, door vrijwilligers, zoals vier-op-een-rij, waarbij er een gaatje in het midden is gemaakt bij een van de twee kleuren." 

Speelgoedfabrikant Mattel brengt nu UNO voor blinden uit, maar er waren al andere officiële braille-versies van bepaalde bordspelen zoals Scrabble. "We zijn blij met de nieuwe UNO, want dit onderstreept het begrip toegankelijkheid," zegt Vrydag.

En dat blijft belangrijk, ook in deze moderne tijden: "Die ontoegankelijkheid blijft nu eenmaal dagelijks een groot obstakel. Denk ook aan de evolutie naar aanraakschermen: geen reliëf meer, zoals bij een inductieplaat voor het koken, dat maakt het allemaal moeilijk. Nieuwe technieken bieden enerzijds mogelijkheden, maar anderzijds veroorzaken ze moeilijke situaties. Toegankelijkheid blijft een issue voor ons."

Beluister hier het volledige fragment uit "De Wereld Vandaag":

Meest gelezen