Videospeler inladen...

Het verschil tussen een ngo'er en een mensensmokkelaar: deze maand in Vranckx & Byloo

De studio van Vranckx & Byloo ruikt deze maand naar de frontlinie. Die van de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee, en die van Afghanistan, waar de taliban zich een weg naar de macht proberen te vechten.

Je vindt de afleveringen van Vranckx & Byloo op:

Haidi Sadik een mensensmokkelaar noemen, doe je op eigen risico. De Nederlandse vaart samen met de ngo SeaWatch de Middellandse Zee af om er vluchtelingen en migranten te redden. Als “cultureel onderhandelaar” staat ze in voor de rust aan boord en is ze de eerste hulplijn voor de opvarenden.

In de studio van Vranckx & Byloo vertelt Sadik over die keer in juni toen ze wekenlang ronddobberde met tientallen wanhopige vluchtelingen en migranten, omdat de toenmalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Matteo Salvini de havens had gesloten (“Op een bepaald moment heb je alle gezelschapsspelletjes wel gespeeld”). Ze legt uit waarom de ngo-schepen drenkelingen niet afzetten in Libië. En ze begrijpt dat de Italianen zich in de steek gelaten voelen door Europa.

A history of violence

Rudi heeft september dan weer doorgebracht in Afghanistan, het land waar de langste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis woedt. De Amerikanen zijn de laatsten in een lange rij, want onder anderen ook de Sovjets, de taliban en andere krijgsheren vochten de voorbije decennia hun eigen conflicten uit in het land. De geschiedenis van Afghanistan is a history of violence: geen Afghaan jonger dan veertig heeft ooit vrede gekend. 

Een jongeman in Kaboel, voor de lens van Rudi's ploeg in Afghanistan vorige maand. Geen Afghaan jonger dan veertig heeft ooit vrede gekend.
Jan Bické / VRT

Vanuit Kaboel zag Rudi hoe de vredesonderhandelingen spaak liepen op steeds meer aanslagen van de taliban en (hoe kan het anders) een diplomatieke haarspeldbocht van de Amerikaanse president Trump. Hij sprak met de zoon van de mythische Sjah Massoud en heeft het over de rechten van de vrouwen die op de helling komen te staan. Want wie garandeert dat de taliban, als ze ooit mee aan de macht komen, geen terugkeer naar de jaren negentig forceren… en bijvoorbeeld weer vrouwen gaan stenigen?

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen