Videospeler inladen...

3 overlijdens in Nederland door listeriabesmetting, ook Aldi België roept rosbief terug 

In Nederland zijn in twee jaar tijd drie mensen overleden door een listeriabesmetting in vleeswaren. Een vrouw heeft er ook een miskraam door gehad. De vleeswaren kwamen van het bedrijf Offerman, een onderdeel van de Belgische groep Ter Beke. Aldi heeft intussen beslist om in het hele land hun gebraden rosbief terug te roepen, die komt van Offerman.

De voorbije twee jaar raakten in Nederland twintig mensen besmet met de listeriabacterie via vleeswaren van producent Offerman. Dat zegt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM gaat ervan uit dat de vleeswaren afkomstig waren van de fabriek van Offerman in Aalsmeer, in de provincie Noord-Holland. 

Het was al eerder bekend dat er vermoedelijk wat mis was bij vleeswarenleverancier Offerman. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf. "We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren." Offerman roept nu alle vleeswaren terug die in de fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn. Die zijn onder meer bij Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie terechtgekomen.

Aldi roept rosbief terug

Supermarktketen Aldi heeft intussen beslist om in ons land hun gebraden rosbief terug te roepen. Het gaat om rosbief van het merk Délifin, dat per 100 gram verpakt zit, en dat afkomstig is van het bedrijf Offerman in Aalsmeer.  "Het is niet zo dat wij zelf problemen hebben vastgesteld met onze rosbief, of dat onze klanten klachten hebben, maar we willen wel preventief actie ondernemen," zegt woordvoerder Dieter Snoeck.

We hebben zelf nog geen problemen vastgesteld met onze rosbief, maar we willen preventief actie ondernemen

Dieter Snoeck, Aldi

Aandeel Belgische Ter Beke geschorst

Het gevolg is dat de handel in het aandeel van voedingsbedrijf Ter Beke opgeschort is op de beurs van Brussel. Dat gebeurde rond de middag. Het Nederlandse Offerman is een dochterbedrijf van de Belgische groep Ter Beke. Zij versnijden en verpakken vleeswaren zoals kipfilet, salami en rosbief. 

Listeria kan leiden tot zware infecties, voornamelijk bij kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en verzwakte mensen.

Nederland gebruikte "nieuwe methode": hoe zit dat precies?

De NOS schrijft dat de link met drie doden en een miskraam gelegd kon worden via een nieuwe methode. Dit heeft vooral te maken met nieuwe technieken, zegt Jan Van Impe, hoogleraar chemische ingenieurstechnieken aan KU Leuven, in "De Wereld Vandaag": "Het is niet zo dat ze vroeger niet wisten dat de patiënt gestorven was door listeriosis. Alleen kan men nu alles beter traceren: nu weet men vanwaar het beestje komt en kan het getraceerd worden in databanken."

Dat is zo gegaan: bij Offerman zijn stalen genomen in de fabriek, en de daar gevonden listeriastam hebben een "match" vertoond met drie sterfgevallen. "Vergelijk het met een misdaadonderzoek waarbij speurders een cold case (een oude schijnbaar onoplosbare zaak, red.) kunnen oplossen." Wesley Mattheus van het referentiecentrum listeria van Sciensano: "De gevoeligheid van de testen ligt nu veel hoger, we hebben daar heel veel sprongen vooruit gemaakt." 

Elk jaar kampen in België ongeveer 65 mensen met listeriosis (waarbij de bacterie erin slaagt door te breken). Ongeveer 20 procent van die patiënten sterft. "Een gigantisch veel groter aantal mensen raakt besmet met de bacterie, alleen merken we dat gewoon niet," zegt Van Impe. Bij de overgrote meerderheid van de mensen volstaat het immuunsysteem om de bacterie het hoofd te bieden. 

We weten nu beter waar het beestje vandaan komt en het daarom beter traceren in databanken

Luister hier naar het gesprek met Jan Van Impe in "De Wereld Vandaag": 

Voedselagentschap vraagt informatie van Nederlanders

Het Belgische Voedselagentschap FAVV vraagt intussen meer informatie over de zaak van haar Nederlandse tegenhanger, de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, red.). "Op dit moment hebben we nog geen informatie gekregen", zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde. "Wij dringen nu echt wel op aan bij de NVWA om ons zo snel mogelijk alle informatie door te sturen." 

Voorlopig gaat het in ons land slechts om één product, de gebraden rosbief bij Aldi, dat uit de rekken wordt gehaald, zo bevestigt de woordvoerster.

Volgens het FAVV zijn er jaarlijks ongeveer 75 gevallen van listeriabesmetting bekend. Het agentschap voerde in 2018 analyses op listeria uit op 9.155 stalen, "99,2 procent was conform".

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen