Belga

8 jaar cel voor vader die voor tweede keer baby zwaar mishandelde

Een 36-jarige man uit Koekelberg is veroordeeld tot 8 jaar cel voor de poging tot doodslag op zijn dochtertje van amper drie maanden oud. Hij had de baby hardhandig op de grond gegooid omdat ze huilde. De man kreeg eerder al 9 jaar cel nadat hij zijn zoontje van enkele maanden oud had doodgeslagen terwijl hij een computerspelletje aan het spelen was. 

In augustus 2008 sloeg de man zijn zoontje van enkele maanden oud dood omdat het jongetje huilde terwijl hij een computerspelletje aan het spelen was. De man was op dat moment vrij onder voorwaarden nadat hij zijn toenmalige vriendin en de baby had geslagen. Hij kreeg 9 jaar cel voor die feiten en kwam in 2018 vrij nadat hij het laatste deel van zijn straf met een enkelband had uitgezeten.

De man startte nadien een relatie met een nieuwe vriendin en werd opnieuw vader. In november vorig jaar sloegen zijn stoppen opnieuw door en gooide hij zijn dochtertje van drie maanden oud hardhandig op de grond. Het kind liep een schedelbreuk op en werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze is inmiddels aan de beterhand, maar of de feiten gevolgen zullen hebben voor haar latere ontwikkeling, is nog niet duidelijk. Het parket van Brussel had een straf van 15 jaar cel geëist, gezien het recidive karakter van de feiten, maar zo ver liet de rechtbank het niet komen. De man werd vandaag veroordeeld tot 8 jaar cel.

Poging tot doodslag

“De beklaagde heeft zijn dochter met beide handen met grote kracht hardhandig op de grond gesmeten”, aldus de rechter in het vonnis. “Haar val werd toevallig gebroken door een speelmat. Hij wist dat hij haar dood had kunnen veroorzaken en dus is de poging tot doodslag bewezen. De beklaagde heeft de rechtbank verzocht om mild te zijn in de strafmaat, maar volgens de deskundigen vertoont hij weinig empathie en spijt.” Na het uitzitten van zijn straf zal de beklaagde ter beschikking worden gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 5 jaar. 

De beklaagde heeft de rechtbank verzocht om mild te zijn in de strafmaat, maar volgens de deskundigen vertoont hij weinig empathie en spijt
Rechter in het vonnis

"Mijn cliënt had niet de intentie om te doden. Hij heeft bewust het kind op de speelmat gegooid", zegt advocaat Kristof Lauwens. "Na de feiten ging de man meteen over tot de verzorging van het kind. Hij gaf het eten en verschoonde de luier, dat is geen klassieke reactie voor iemand die het kind dood wil."

Hij gaf het kind eten en verschoonde de luier, dat is geen klassieke reactie voor iemand die het kind dood wil

Kristof Lauwens

Meest gelezen