AP2009

Bijzonder record: "Abbey Road" staat na 50 jaar opnieuw op nummer 1 in de albumlijsten 

De speciale verjaardagseditie van het Beatles-album "Abbey Road" is meteen op nummer één binnengekomen in de Britse hitlijst. De plaat keert daarmee na exact 49 jaar en 252 dagen terug op die eerste plek, en dat is een record. Ook bij ons heeft de heruitgave van "Abbey Road" deze week de eerste plaats veroverd.

De Beatles brachten "Abbey Road" uit op 26 september 1969. Rond de 50e verjaardag van het album is heel wat te doen. Ook een speciale verjaardagseditie, met naast de bekende nummers ook niet eerder uitgegeven opnamemateriaal, kon niet ontbreken. Met succes, want het album staat nu dus opnieuw op de eerste plaats in de Britse albumlijst. 

Het vorige record stond overigens ook op naam van de Beatles, met "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band". Dat album kwam twee jaar geleden opnieuw op nummer één na een afwezigheid van 49 jaar en 125 dagen, 100 dagen minder dan "Abbey Road".

Ook in ons land heeft "Abbey Road" deze week de eerste plaats veroverd in de Ultratop Albums-lijst, de lijst van de best verkochte albums. Bij ons is er geen sprake van een record, want de lijst gaat maar terug tot 1995.

Aan het iconische "Abbey Road"- voetpad in Londen komen elke dag talloze toeristen de platenhoes imiteren. Linde Merckpoel trok voor Studio Brussel naar de bewuste plek en kwam terug met vijf tips om er het perfecte plaatje te maken. Bekijk die video hier.

Meest gelezen