Videospeler inladen...

Meer studenten zullen kunnen beginnen aan opleiding geneeskunde: minister Weyts laat quota los

Meer Vlaamse studenten zullen kunnen beginnen aan de opleiding geneeskunde of tandheelkunde. Het toelatingsexamen voor die richtingen blijft wel bestaan. Dat schrijft De Tijd. Nu wordt maar een beperkt aantal leerlingen na het examen toegelaten tot de richting, omdat er quota gelden voor het aantal artsen dat Vlaanderen mag leveren. Maar die quota gaat de nieuwe minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nu loslaten. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zal zich niet langer houden aan de federale quota die bepalen hoeveel artsen er elk jaar mogen bijkomen in Vlaanderen en Wallonië. "Als Vlaamse Gemeenschap zijn wij de enigen die die naleven, terwijl de Franse Gemeenschap elk jaar mooie woorden gebruikt maar uiteindelijk een middelvinger opsteekt", zegt Weyts in De Tijd.

Het toelatingsexamen voor de opleidingen blijft wel bestaan, maar meer studenten zullen na dat examen mogen beginnen aan de opleiding. Wie nu slaagt voor het examen, wordt eerst gerangschikt. In 2019 mochten enkel de beste 1153 studenten beginnen aan de opleiding geneeskunde, en de 147 beste studenten tandarts. 

Vlaanderen gaat nu zelf een "planningscommissie" oprichten om te kijken hoeveel studenten na het examen worden toegelaten tot de opleiding. "Je mag aannemen dat dat aantal hoger zal liggen", meldt de woordvoerder van Weyts. Vlaanderen gaat zich dus niet langer houden aan de aantallen die werden opgelegd door het federale niveau. Weyts wil de versoepeling "zo snel mogelijk" doorvoeren, maar het is niet duidelijk of dat volgend academiejaar al kan. 

Dit staat in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord over de artsenquota.

Communautaire discussie

De quota zijn al jaren een communautaire discussie, omdat ze aan Franstalige kant jaar na jaar worden overschreden. In 2017 voerde de Franse Gemeenschap in navolging van Vlaanderen een vorm van toelatingsexamen in, maar nog altijd worden meer studenten tot de opleiding toegelaten dan aan het werk kunnen. Volgens de Franstaligen is dat nodig om het tekort aan huisartsen weg te werken.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dreigde die studenten geen Riziv-nummer toe te kennen dat ze nodig hebben om het beroep uit te oefenen, maar onder druk van de Franstalige partijen deed ze dat voor de verkiezingen uiteindelijk toch.

"Men maakt er in dit systeem een sport van de slechte leerlingen te belonen en de goede te bestraffen", zegt Weyts daarover. "In dat spel spelen wij niet meer mee. We gaan niet telkens onze wang draaien en zeggen: klop nog een keer. Als men aan de overzijde de federale loyauteit opblaast, zie ik niet waarom wij loyaal moeten blijven."

Minister De Block wil voorlopig niet reageren, maar laat wel weten dat de toekenning van de Riziv-nummers een federale bevoegdheid is. "Dit zal dus op de federale onderhandelingstafel komen", zegt de woordvoerder. 

Artsen reageren gemengd

Huisartsenvereniging Domus Medica vindt het voorstel van Weyts een goede maatregel, maar vindt het belangrijk "om de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg te garanderen": "Hoe meer zorgverleners, hoe meer kosten er zijn", waarschuwt voorzitter Roel Van Giel.

Langs de andere kant kan Vlaanderen nog beter inspelen op de verschillende noden per specialisatie, zegt Domus Medica: "We hebben te veel radiologen en chirurgen, en in andere disciplines zijn er net tekorten, zoals bij huisartsen en de geriatrie." 

Het is niet omdat de Franstaligen door het rode licht rijden, dat wij dat ook moeten doen

Bart Dehaes, ondervoorzitter van BVAS

De vereniging van artsenvakbonden BVAS deelt die mening niet, en noemt de maatregel "een spijtige zaak". "Het is niet omdat de Franstaligen door het rode licht rijden, dat wij dat ook moeten doen", zegt ondervoorzitter Bart Dehaes. Door de maatregel van Weyts lopen de studenten het risico dat ze op het einde van hun opleiding geen Riziv-nummer zullen krijgen. "Zij gaan daar zes jaar van hun leven aan spenderen, en kunnen dan geen arts worden in België", vreest Dehaes.  

foto Peter Hilz (C)

Studenten vrezen "rechtsonzekerheid"

Ook de Vlaamse studenten vrezen die "rechtsonzekerheid": "We zullen niet aanvaarden dat studenten die de opleiding Geneeskunde aanvatten in de toekomst in rechtsonzekerheid belanden door het overschrijden van de federaal vastgelegde quota", zegt het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO) in een persbericht. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen