Videospeler inladen...

"Goed weekend hé!": Ongewoon debat in Vlaams Parlement, oppositie stapt op, regering debatteert met zichzelf

Het debat in het Vlaams Parlement over de regeringsverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is niet geheel volgens plan verlopen. Nog voor het debat echt van start ging, verlieten alle oppositiepartijen het halfrond, omdat de regering nog geen concrete begrotingscijfers wil bekendmaken. Een hele dag debatteren werd zo ingekort tot een onderonsje van de meerderheid. Na iets meer dan 2 uur was de zitting afgelopen.

Ze hadden het op voorhand aangekondigd en ze hebben woord gehouden: nog voor de eerste fractieleider achter het spreekgestoelte het woord kon nemen over de regeringsverklaring zelf, stapte de voltallige oppositie op.

Vlaams Belang, Groen, SP.A en PVDA zijn misnoegd omdat de regering-Jambon de begrotingstabellen over het regeerakkoord pas maandag wil vrijgeven. Volgens minister-president Jan Jambon is dat ruim op tijd, want pas dinsdag moet erover gedebatteerd worden in de bevoegde commissie Begroting.

Maar de oppositie wil die cijfers nu al zien. Een debat over de regeringsverklaring zonder die cijfers, is in hun ogen onmogelijk. Ook de uitspraak van Jambon gisteravond op een bijeenkomst van Doorbraak.be viel niet in goede aarde bij de oppositie. "De tabellen liggen klaar, maar als de oppositie die eist, neig ik ze niet te geven", zei Jambon daar. "U spot niet alleen met de oppositie, maar ook met het hele parlement", was de repliek van Chris Janssens, fractievoorzitter van Vlaams Belang. Ook de linkse oppositiepartijen spuiden hun kritiek op de houding van Jambon.

Oppositie verliest stemming over agenda

Groen-fractievoorzitter Björn Rzoska vroeg parlementsvoorzitter Liesbeth Homans om de minister-president te dwingen de tabellen bekend te maken, maar Homans ging daar niet op in. Wel werd de zitting even geschorst, waarbij de fractieleiders van meerderheid en oppositie de koppen bijeenstaken.

Zonder oplossing weliswaar, want alle oppositiepartijen wilden het debat uitstellen, de meerderheidspartijen waren het daarmee oneens. En dus kwam het tot een stemming, waarin de oppositie het onderspit moest delven. Daarop verlieten alle oppositiepartijen het halfrond, zoals u in onderstaande video kunt zien.

Videospeler inladen...

Resultaat van de opmerkelijke actie van de oppositie: een halfrond met heel wat lege zetels en een meerderheid die... met zichzelf debatteert. Een debat dat normaal de hele dag zou duren, werd op die manier ingekort tot een onderonsje van de meerderheid. Slechts drie sprekers kwamen aan het woord achter het spreekgestoelte: N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele, CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy en Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz.

Dat het debat daardoor minder boeiend was dan mét oppositie, liet ook minister-president Jambon duidelijk merken. Op beelden is te zien hoe hij tijdens de tussenkomst van Schiltz een spelletje speelt op zijn smartphone. (Bekijk ze in onderstaande video.)

Videospeler inladen...

Jambon: "Grootste respect voor het parlement"

Na de drie fractievoorzitters van de meerderheid nam ook Jambon nog even het woord. "Ik heb weinig kritische noten gehoord, ik wil de volledige plenaire vergadering daarvoor danken", grapte de minister-president. "Ik heb zelden zo'n unaniem debat meegemaakt."

Serieuzer vervolgde hij: "We zijn ons als regering bewust van onze opdracht en het is onze verantwoordelijkheid, maar ook die van het parlement om ervoor te zorgen dat Vlaanderen schittert." Jambon verzekerde ook "dat de rekeningen kloppen".

Ik ben zelf gepokt en gemazeld in het parlement, aan de overkant dan, en ik ben niet veranderd door de straat over te steken

Minister-president Jan Jambon (N-VA)

Tot slot richtte hij zich specifiek tot de afwezige oppositie: "Ik wens nog eens uitdrukkelijk te benadrukken dat deze regering het grootste respect voor het parlement gaat opbrengen. Ik ben zelf gepokt en gemazeld in het parlement, aan de overkant dan (het federaal parlement, red.) en ik ben niet veranderd door de straat over te steken."

Op het einde van de ongewone zitting was er ook nog een even ongewone vertrouwensstemming. Alle 64 aanwezigen stemden voor het regeerakkoord. Niemand onthield zich. En zo kwam er na iets meer dan 2 uur al een einde aan dit merkwaardige stukje politiek theater. Het echte parlementaire spel tussen regering en parlement is voor volgende week dinsdag, in de commissie Begroting. Zonder lege zitjes. En mét tabellen.

Bekijk de tussenkomst van Jan Jambon na het "debat": 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting van politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

Meest gelezen