Videospeler inladen...

Brexit drijft Banksy-prijs op: "Chimpansees in Lagerhuis" verkocht voor recordbedrag van ruim 11 miljoen euro

In Londen is gisterenavond "Devolved Parliament" van de wereldberoemde kunstenaar Banksy geveild voor een recordbedrag van 11,1 miljoen euro. Het satirische werk beeldt het Britse Lagerhuis vol chimpansees af.

Het werk is 4,5 meter breed en bijna 2,8 meter hoog en is het grootste werk op canvas van de kunstenaar. Het dateert uit 2009. Het kreeg recent opnieuw veel aandacht door de gebeurtenissen in het Britse parlement en de heisa rond de brexit. Het schilderij beeldt het Britse Lagerhuis uit, maar op de typische groene zeteltjes zitten allemaal chimpansees.

Op voorhand dacht veilinghuis Sotheby's dat het zo'n 1,5 tot 2 miljoen pond (1,7 tot 2,2 miljoen euro) zou kunnen opleveren, maar dat werd na 13 minuten bieden bijna tien miljoen pond of 11,1 miljoen euro. Dat is de hoogste prijs die ooit op een veiling betaald werd voor een werk van Banksy. De identiteit van de koper is voorlopig niet bekend.

Lees verder onder de foto:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De hoge prijs heeft vermoedelijk met de timing van de verkoop te maken. Eind deze maand vindt normaal gesproken de brexit plaats, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Dit werk van Banksy geeft mooi het afglijden van de oudste parlementaire democratie ter wereld weer in een reeks dierlijke stammentwisten", zegt Alex Branczik van Sotheby's aan AFP.

Het is niet voor het eerst dat een werk van de mysterieuze artiest in het nieuws komt in de marge van de brexit. In de Britse havenstad Dover was er tot voor kort een werk dat een arbeider toont die een van de sterren in de vlag van de Europese Unie weghakt (zie foto onder). Het brexit-kunstwerk is eind augustus verdwenen. Het is niet duidelijk of het is weggenomen en verkocht of gewoon overschilderd.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

AFP or licensors
Videospeler inladen...

Meest gelezen