Reporters / AP

"De regisseur van "10" zocht een knappe vrouw. Na één gesprek had ik de rol!"

Wie bloedmooi is, verdient een "10". De 42-jarige George Webber laat dan ook zijn fantasie de vrije loop als hij toevallig de jonge Jenny Miles ontmoet, "de mooiste vrouw die ik ooit in mijn leven gezien heb". Een ontmoeting die uiteindelijk resulteert in een korte liefdesaffaire op de tonen van Ravels "Bolero". Vooral door de vertraagde strandbeelden van een in badpak lopende Jenny, met de haren in minuscule vlechtjes, vakkundig afgewerkt met kralen, werd de bioscoopfilm "10" 40 jaar geleden een fenomenaal succes. Met dank aan de toen 21-jarige Bo Derek, die door deze rol eeuwige roem vergaarde.

"10" kende begin oktober 1979 zijn wereldpremière en werd, ondanks niet altijd even vleiende recensies ("Overgewaardeerd, seksistisch, kinderachtig, ronduit vervelend"), een van de grote kassuccessen van dat jaar. De “Bolero” van de Franse componist Maurice Ravel kreeg dankzij de film nog meer erotische uitstraling. Zo liet celebritywebsite People ooit optekenen: "Het doet er niet toe welk orkest het speelt. Men wil die muziek gewoon. Niet voor zichzelf natuurlijk, maar wel altijd voor een vriend." "10" werd uiteindelijk genomineerd voor 2 Oscars en 5 Golden Globes. Een van die laatste nominaties was voor Bo Derek, in de categorie "New star of the year", die met "10" haar definitieve doorbraak kende.

AP1979

De bekende Amerikaanse filmrecensent Roger Ebert merkte Derek in de film als volgt op: "Bo Derek is zo aantrekkelijk. Zo’n pure en opwindende belichaming van de vleselijke perfectie. Daarom zijn we ook helemaal mee met iedere stap die Dudley Moore (die de rol van George Webber speelde, red) zet, zelfs wanneer hij zich uitslooft op Ravels oneindig lange "Bolero"." "Dudley Moore is nu en dan grappig, Julie Andrews (die de rol van Webbers vriendin speelde, red)  is vooral charmant en Bo Derek is op ieder moment adembenemend", concludeerde John J. Puccio van Movie Metropolis dan weer.

Bo Derek: "Blake (Edwards, regisseur van "10", red) zocht een mooie vrouw en er was hem gezegd dat de vrouw van John (Derek, haar toenmalige echtgenoot, een veel gevraagd filmacteur in de jaren 50, red) er goed uitzag. Ik kreeg dus een telefoontje van hem, ging met Blake praten en, pardoes, ik had de rol." (praatprogramma Larry King Live, maart 2000)

"Ik ben nauwelijks te zien in die film. Want eigenlijk was Julie Andrews de ster van "10". Maar hoe kort ook, die film veranderde mijn hele leven. Eigenlijk had ik de rol maar aanvaard omdat ik daardoor naar Mexico kon reizen. Ik dacht dat dat het hoogste was wat ik met die rol kon bereiken. En intussen kon ik misschien wat leuke mensen ontmoeten. Wat ook wel gebeurde. Maar er veranderde zoveel meer. Ik had geen privacy meer. Er werden me meerdere filmrollen zomaar in mijn schoot geworpen." (Today, oktober 2018)

"Die film was zowel voor mij als voor Dudley Moore een ervaring die ons leven veranderd heeft. Ook al was hij toen bekender dan ik (Moore speelde daarvoor mee in de succesfilm "Foul play", naast Goldie Hawn en Chevy Chase, red). Maar het concept werkte. Ondanks het feit dat ik niet zo lang in de film te zien ben." (Larry King Live)

"Plots zag mijn leven er helemaal anders uit. Stond ik op de covers van alle tijdschriften en sprak zelfs de grote Walter Cronkite (Amerikaanse tv-persoonlijkheid en jarenlang het nieuwsanker van CBS News, red) over mij tijdens het avondnieuws. En dat betekende heel wat." (Fox News, februari 2019)

"Men stelde me voor om acteerlessen te nemen. Maar waarom? Ik had werk en verdiende heel goed mijn boterham. Ik voelde me er soms schuldig over, dat het zo makkelijk ging. Als ik dan zag hoe hard taxichauffeurs of diensters moesten werken, hoe hard er moest gestudeerd worden. Terwijl het mij aangeboden werd, zelfs als ik er niet om gevraagd had." (Larry King Live)

"Dat ik werd bekeken als een pin-upgirl stoorde me niet. Om de eenvoudige reden dat ik het allemaal niet serieus nam. Het was niet meer dan een job, zoals iemand een uniform aantrekt. Natuurlijk waren toen de tijden anders en werden de grenzen van seksualiteit en sensualiteit in bioscoopfilms afgetast: wie gaat er voor het eerst helemaal naakt? Maar als je daar nu op terugkijkt, dan denk je vooral: "Wat een drukte om niets!"" (Fox News)

Die drukte was er 40 jaar geleden wel en leverde Derek nadien nog rollen op in films als "Tarzan, the ape man", "Bolero" en "Ghosts can’t do it", waarvoor ze telkens een 'Golden Raspberry Award for Worst Actress', een prijs voor slechtste actrice dus, won. De nu 62-jarige actrice kon het succes van "10" dan ook nooit evenaren:

Meest gelezen