foto pinterest

Diahann Carroll overleden, eerste zwarte Amerikaanse actrice die niet-stereotiepe hoofdrol speelde in televisieserie

De zwarte Amerikaanse actrice Diahann Carroll is overleden, ze was 84. Hoe bescheiden ook, ze leverde haar bijdrage aan de ontvoogding van zwarte acteurs op de televisie. Eind jaren 60 speelde ze de hoofdrol in het feuilleton "Julia", dat ook op de BRT te zien was, en erg druk werd bekeken op zaterdagavond.  

Het goeie aan "Julia" was dat het antiracistische element verpakt zat in een voor de rest erg braaf, zelfs burgerlijk feelgood-feuilleton. Ze was de eerste zwarte actrice die een niet-dienende, maar leidende hoofdrol speelde. Dat Diahann Carroll een erg mooie elegante vrouw was, zeg maar heel sexy, hielp daarbij. Ze vertolkte de rol van de weduwe van een piloot die in Vietnam was gesneuveld. Zo moest ze haar zoontje van een jaar of 10 alleen opvoeden, terwijl ze werkte als verpleegster. 

Dikzak

Videospeler inladen...

De scenaristen van NBC maakten van het gezin van "Julia" een all American family, bijzonder goed geïntegreerd in de blanke buurt. Julia Baker ontmoette af en toe een huwelijkskandidaat, haar zoontje had altijd een mening over die mogelijk nieuwe vader. Dat leidde tot wat voorspelbare humor. In een aflevering werd het zoontje gepest op school, uitgescholden. "Wat roepen ze dan?" vroeg Julia in paniek, "nigger?" "Neen", antwoordde de jongen, "dikzak".  Dat allemaal in 1968-71, een raciaal moeilijke periode in de VS. 

Diahann Carroll speelde en zong in tientallen soaps en series die de oceaan niet overstaken, en deed een bijrol in "Dynasty" als Dominique Deveraux, een rivaal van Joan "Alexis" Collins, en in "Love Boat". In 1959 was ze te zien in de Gershwin-filmmusical "Porgy en Bess". U hoort haar hieronder als zangeres. 

Andere gastrollen deed ze in "Grey's Anatomy" en "White Collar". Ze haalde één Oscarnominatie. Haar liefdesleven was niet min, met relaties met Harry Belafonte, Duke Ellington, Miles Davis, Sammy Davis, Sidney Poitier en zelfs een korte verloving met David Frost. Diahann Carroll overleed aan kanker.

Meest gelezen