Archiefbeeld ter illustratie: Bart De Wever, Elio Di Rupo en Paul Magnette

Kopstukken N-VA en PS zaten opnieuw samen, neemt N-VA-voorzitter De Wever fakkel van informateursduo over?

De kopstukken van de N-VA en de PS hebben elkaar gisteren ontmoet in het kader van de federale regeringsonderhandelingen. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Maandag loopt de informatieopdracht van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) af. Volgens onze bronnen zou N-VA-voorzitter Bart De Wever mogelijk alleen een opdracht krijgen om het een en ander uit te klaren.

De N-VA en de PS hebben elkaar de voorbije weken en maanden al meerdere keren gesproken, zo zegt PS-kopstuk Paul Magnette in verschillende kranten. Zelfs meerdere keren de laatste dagen. De laatste keer was gisteren nog, is aan onze redactie bevestigd. Waren aanwezig: Bart De Wever en Theo Francken voor de N-VA, Elio Di Rupo en Paul Magnette voor de PS en de twee informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. (De foto bovenaan in dit artikel is een archieffoto, red.)

Volgens onze informatie hebben de kopstukken van beide partijen en de informateurs overlegd over wat er maandag moet gebeuren. Dan loopt de informatieopdracht van Reynders en Vande Lanotte normaal gezien af. Welke politicus of politici het duo zal opvolgen, zullen we pas maandag met zekerheid weten, maar we horen dat N-VA-voorzitter Bart De Wever er mogelijk alleen op uitgestuurd zou worden om het een en ander uit te klaren.

Op de dag van het Vlaamse regeerakkoord liet De Wever immers verstaan dat hij nog altijd niet weet wat de PS nu wil. De Wever zou mogelijk daarom de opdracht krijgen om daarover duidelijkheid te vragen aan de PS. Een duo van N-VA en PS uitsturen zou nog niet aan de orde zijn, omdat dan het signaal gegeven zou worden dat de N-VA en de PS het al eens zijn om samen een regering te vormen. En daar is het nog te vroeg voor.

Magnette: "We zijn het over niets eens met de N-VA"

Intussen hamert Paul Magnette, de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de PS, nog eens op de grote verschillen in de programma's van zijn partij en de N-VA. "We hebben elkaar vaak ontmoet, maar we staan nergens en zijn het over niets eens", zegt hij in Le Soir. "We hebben over alle onderwerpen gepraat en ik zie geen enkel punt waarover we het eens zijn."

Magnette geeft ook aan wat zijn partij wil. "Als de N-VA morgen akkoord is met een minimumpensioen van 1.500 euro, een herfinanciering van de gezondheidszorg, van de NMBS, van de lage lonen, enzovoort, dan wordt het moeilijk voor mij om uit te leggen dat ik niet met hen wil praten", zegt hij in Le Soir. "Maar ze zitten momenteel heel, heel, heel ver van die standpunten af."

Meest gelezen