Britse prins Harry sleept nu ook uitgevers van The Sun en The Daily Mirror voor de rechter

De Britse prins Harry heeft een juridische procedure opgestart tegen de uitgevers van de tabloids The Sun en The Daily Mirror. Wat de beschuldigingen precies inhouden is nog niet duidelijk, maar ze houden verband met het grote afluisterschandaal in de Britse pers dat al teruggaat tot begin jaren 2000.

Het Britse koningshuis bevestigt dat er een klacht is ingediend over het illegaal onderscheppen van voicemailberichten, maar geeft geen verdere details. De geviseerde tabloids -de verzamelnaam voor de Britse populaire pers- zijn The Sun, The Daily Mirror en News of the World. Die laatste krant werd in 2011 opgedoekt, als gevolg van een groot afluisterschandaal. 

Dat schandaal brak uit toen bleek dat journalisten de voicemailberichten van heel wat bekende Britten, onder wie de prinsen Harry en William, hadden onderschept en de informatie hadden gebruikt voor hun artikels. Volgens de BBC gaat deze klacht van prins Harry wellicht over praktijken die plaatsvonden begin jaren 2000.

De uitgevers van de tabloids hebben doorheen de jaren al meer dan 560 miljoen euro betaald aan schadevergoedingen en juridische kosten. En die factuur zal wellicht nog oplopen, want er lopen nog verschillende procedures. Daar komt nu dus die van prins Harry bij.

Harry vs. de Britse pers

Het nieuws komt enkele dagen nadat Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hadden aangekondigd dat ze de krant Mail on Sunday voor de rechter slepen. Die zaak draait rond de publicatie van een persoonlijke brief van Meghan gericht aan haar vader.

Prins Harry postte toen ook een openhartige mededeling op zijn website waarin hij scherp uithaalt naar de Britse pers, die volgens hem zijn vrouw op een vreselijke wijze heeft behandeld.  

"Deze eindeloze propaganda eist een menselijke tol, zeker wanneer die doelbewust vals en kwaadaardig is. Hoewel we ons altijd moedig hebben getoond, kan ik niet beginnen te beschrijven hoe pijnlijk dit is geweest. Want in het digitale tijdperk worden verzinsels van de pers wereldwijd als waarheid verkondigd", schrijft Harry onder meer. De volledige mededeling leest u in dit artikel.

Meest gelezen