John Crombez stopt als voorzitter bij SP.A, hij is geen kandidaat bij voorzittersverkiezingen

SP.A-voorzitter John Crombez is geen kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van de socialisten. Vandaag moesten alle kandidaten voor het voorzittersschap zich melden, en de huidige partijvoorzitter Crombez heeft dat niet gedaan. Hij zal dan ook stoppen als voorzitter wanneer de nieuwe partijleider in november wordt gekozen.

Er zijn drie geldige kandidaturen ingediend: die van Vlaams fractieleider Conner Rousseau, een tweede van voormalig partijmedewerker Hannes De Reu en een derde van vakbondsvrouw Christ'l Van der Paal, telkens met een running mate. De grootste kanshebber om voorzitter te worden is de 26-jarige Conner Rousseau. Crombez spreekt zich niet uit voor één van drie kandidaten. Het is aan de leden om te beslissen wie ze het vertrouwen geven, zegt hij.

Conner Rousseau
Hannes De Reu
Nicolas Maeterlinck
Christ'l Van Der Paal

"Veel vertrouwen in de vernieuwde ploeg"

"SP.A staat voor een belangrijke uitdaging met een vernieuwde ploeg", zegt Crombez in een reactie aan persagentschap Belga. "Zelf stel ik me niet opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap. Ik doe dat met veel vertrouwen in de vernieuwde ploeg. Aan alle kandidaten veel succes gewenst. Ik wil oprecht alle leden bedanken voor de voorbije jaren. Het is nu aan hen om te beslissen aan wie ze het vertrouwen geven om de partij de volgende jaren sterker te maken", zegt Crombez.

Ik wil oprecht alle leden bedanken voor de voorbije jaren. Het is nu aan hen om te beslissen aan wie ze het vertrouwen geven

John Crombez, voorzitter van SP.A

Om een geldige kandidatuur in te dienen, moesten de kandidaten de steun hebben van ten minste drie afdelingen. Conner Rousseau en running mate Funda Oru kregen de steun van 58 afdelingen. Hannes De Reu en Elhasbia Zayou kregen negen afdelingen achter zich, Christ'l Van der Paal en Bart Callaert worden door drie afdelingen voorgedragen.

Mogelijk in november al nieuwe voorzitter

De 40.000 SP.A-leden krijgen de stembrieven ten laatste op 16 oktober in de bus. Voor vrijdagochtend 8 november moet hun stem geregistreerd zijn op het hoofdkwartier van SP.A. Op dat moment zal de nieuwe voorzitter gekend zijn, op voorwaarde dat één van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt. Zoniet volgt er een tweede stemronde met de twee best geplaatste kandidaten.

Meest gelezen