Misdaadauteur Toni Coppers

Gaf psycholoog traumadossiers van patiënten door aan misdaadauteur? "Mijn hele levensverhaal wordt hier verkocht"

Het laatste boek "Het vergeten meisje" van misdaadauteur Toni Coppers zou geen fictie zijn. Dat beweren verschillende patiënten, die in het verleden allemaal aanklopten bij een Limburgse traumapsycholoog. Toen ze het boek lazen, konden ze flarden van hun levensverhaal herkennen. Ze verdenken de traumapsycholoog ervan hun dossiers gelekt te hebben aan de auteur. Eén van hen heeft nu een klacht ingediend bij de Psychologencommissie. 

Het boek "Het vergeten meisje" van misdaadauteur Toni Coppers kwam in het voorjaar uit. Het gaat over een wijkagente die helemaal in shock gaat als ze tijdens een routinecontrole een bloedbad aantreft. De psycholoog die haar behandelt stelt een hypnose voor, om haar te helpen. Maar tijdens die hypnosesessie komen ook haar onverwerkte jeugdtrauma’s naar boven.

Herkenning

Eén van de ex-patiënten getuigde over de gelijkenissen met haar levensverhaal. “Zelfs de namen uit mijn omgeving zijn niet eens veranderd. Veel mensen in mijn omgeving herkennen zich met naam en toenaam in de gebeurtenissen uit het boek," zegt de vrouw. "De auteur moet inzage gekregen hebben in mijn dossier. Het laatste wat ik wou, was dat deze moeilijke momenten uit mijn leven in de Vlaamse boeken-top 10 terecht zouden komen."

Zelfs de namen uit mijn omgeving zijn niet eens veranderd. Veel mensen in mijn omgeving herkennen zich met naam en toenaam in de gebeurtenissen uit het boek
Ex-patiënte

"Het gaat ook zeker niet om enkele anekdotes: mijn hele levensverhaal wordt hier verkocht. Mensen spreken mij er over aan, en denken dat ik dit afgesproken heb met de auteur. Maar dat is helemaal niet waar. "En ik ben lang niet de enige: ook andere patiënten zien nu hun dossier in enkele hoofdstukken van een roman opduiken. Je mag toch verwachten dat je in vertrouwen met je probleem bij een psycholoog terechtkan? Je verwacht toch niet dat je verhaal plots wordt doorverkocht aan een misdaadauteur?”  

Met haar dagboek én het misdaadboek is de Limburgse vrouw naar de beroepscommissie gestapt, die de werking van psychologen controleert. Daar bevestigen ze dat de klacht is ingediend. “Het dossier is lopende, maar de uitspraak blijft privé.”

Geen namen of cases doorgegeven

Wanneer we de traumapsycholoog in kwestie contacteren bevestigt hij dat Toni Coppers hem gecontacteerd heeft. "Maar ik heb geen namen of specifieke cases doorgegeven. Ik heb enkel de algemene mechanismen van hypnose uitgelegd", zegt de psycholoog. "Het dossier wordt ook maximaal voor vijf jaar bijgehouden, dus ik kan het zelfs niet aan Coppers doorgegeven hebben omdat het vernietigd is." De psycholoog zegt ook dat de ex-patiënte nadien hem nooit heeft gecontacteerd om verhaal te halen. 

Ik heb geen namen of specifieke cases doorgegeven. Ik heb enkel de algemene mechanismen van hypnose uitgelegd
Traumapsycholoog

Ook misdaadauteur Toni Coppers ontkent de beschuldigingen. "De vrouw had contact opgenomen met mijn uitgeverij en gezegd dat ze zich herkende in mijn boek, maar ik vind het hele verhaal nogal vergezocht. Coppers zegt dat hij nooit echte verhalen zou gebruiken in zijn boeken. "Ik vind het heel erg wat haar overkomen is en vind het jammer dat mijn boek op deze wijze in de belangstelling komt", besluit Coppers.

Meest gelezen