Videospeler inladen...

Verlamde man leert opnieuw "stappen" dankzij exoskelet

De Franse neuroloog Alim-Louis Benadid heeft een hersenimplantaat ontwikkeld dat verlamde mensen opnieuw leert "stappen". Met het implantaat kon een 28-jarige patiënt een exoskelet bedienen. Een exoskelet is een harnas dat de patiënt ondersteunt.

Het beeld lijkt van een sciencefictionfilm te komen. Een 28-jarige verlamde man loopt in een exoskelet dat bestuurd wordt met zijn hersenen en een computer. In zijn hoofd heeft hij twee implantaten waarmee hij zijn exoskelet bedient.  

Experiment

De resultaten van dit onderzoek verschenen deze week in het gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift "The lancet neurology journal". Volgens de onderzoekers zijn de eerste bevindingen veelbelovend en leren verlamde patiënten opnieuw stappen gewoon door eraan te denken. De implantaten zetten de signalen van de hersenen om en brengen het exoskelet in beweging.

Om de software van het exoskelet te "trainen" werden de implantaten twee jaar geleden bij de patiënt ingebracht.  

Toch vinden de onderzoekers dat we niet te enthousiast mogen zijn. Omdat de technologie heel duur is, zal het nog jaren duren eer we zo'n exoskelet in het straatbeeld zullen zien verschijnen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen