Videospeler inladen...

Mooi beeld en goed nieuws: piepklein vulkaaneiland in Alaska huisvest bloeiende kolonie pelsrobben

Op de ruwe vulkaangrond van het Bogoslofeiland, in Alaska’s eilandengroep de Aleoeten, woont een steeds bloeiender leefgemeenschap pelsrobben. De vulkaan op het eiland van amper 1,2 km² in de Beringzee -tussen Alaska en Rusland- is wel degelijk actief, en barstte recent nog uit. Hij verstoorde zelfs nog het luchtverkeer in 2016 en 2017.  

Het is niet duidelijk waarom deze noordelijke pelsrobben de stranden van het Bogoslofeiland verkiezen als kraamkliniek. De noordelijke pelsrobben zijn wel thuis in de Beringzee, waar ze met zo’n 635.000 huizen op een totale populatie van naar schatting 1,1 miljoen.

Nabij de Amerikaanse staat Californië zijn er nog eens ruim 14.000 pelsrobben. En ook in Russische wateren zijn ze talrijk, maar de precieze aantallen ontbreken.

Van oktober tot juni leven en jagen ze in volle zee, en in de zomer gaan ze aan land om voor het nageslacht te zorgen. Op eenzelfde plek werpen ze de jongen en brengen ze die in enkele maanden tijd groot.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksinstituut NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) groeit de kolonie op het Bogoslofeiland gestaag. Wetenschapper Tom Gelatt haalt cijfers aan van 28.000 pups in 2015, en dat worden er dit jaar wellicht meer dan 36.000.

Meest gelezen