Videospeler inladen...

Ondernemersfederatie Voka houdt Vlaamse regering spiegel voor: "Als we top willen bereiken, moet ambitie nog hoger"

De Vlaamse ondernemersfederatie Voka mist toch wat ambitie in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering. Dat zegt Voka-topman Hans Maertens in ons economisch magazine "De markt". Als Vlaanderen echt economische toplanden als Noorwegen, Finland en Zweden wil bijbenen, moet de lat nog een pak hoger op vlak van onder meer jobmaatregelen, mobiliteit en innovatie. Een nieuwe vergelijkende website moet daarbij helpen.

Ontevreden is Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, niet met het Vlaamse regeerakkoord. "Deze Vlaamse regering wil van Vlaanderen duidelijk een sterke regio maken, met een sterke economie en sterke bedrijven. We zien heel wat maatregelen over de arbeidsmarkt, innovatie en onderwijs."

Maar - er is inderdaad een "maar" - "we missen het concrete", klinkt het. "De regering vergelijkt ons met noordelijke landen, met Scandinavië, maar dat wordt niet concreet gemaakt", zegt Maertens. "Daarom zijn we bij Voka gaan kijken welke resultaten er worden geboekt in landen als Noorwegen, Finland, Zweden. En als we dat willen bereiken: wat moeten we dan doen?"

De conclusie mag zijn, zo zegt Maertens, dat het Vlaamse regeerakkoord in dat geval toch wel wat ambitie ontbeert, ondanks enkele mooie plannen.

Vergelijkende cijfers

Om een werkzaamheidsgraad van 80 procent bereiken bijvoorbeeld, zijn volgens Voka niet 120.000, maar wel bijna 160.000 extra jobs nodig. En als je de innovatie in ons land wilt aanzwengelen, om op Scandinavisch niveau te komen, heb je niet 250 miljoen euro nodig, maar wel het dubbele. Of nog: er moet 2,1 miljard euro aan overheidsinvesteringen in infrastructuur bijkomen en de files moeten drastisch krimpen.

Voka vergelijkt de ambities van Vlaanderen met de Europese top: hier gaat het om de arbeidsmarkt.

De vergelijking van al die cijfers met het Europese toppeloton heeft Voka gebundeld op een nieuwe website, FastForwardFlanders.be. Dat is geen duur eisenpakket, zegt Maertens. "Maar we willen de Vlaamse regering wel een spiegel voorhouden. We zullen die website ook updaten wanneer er nieuwe cijfers bekendraken, zodat we de Vlaamse regering kunnen zeggen: zit je op schema of niet? Net zoals dat bij de bedrijven gebeurt."

Bekijk hier het volledige gesprek met Hans Maertens in "De markt". Of kijk vanmiddag om 12.35 uur op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen