Drones, paarden en kloosters: zeven tips voor Open Bedrijvendag dit jaar 

Voor de 30e keer al gooit ondernemersorganisatie Voka in heel Vlaanderen en Brussel de poorten open van 240 bedrijven. Daar zijn grote en kleine bij, commerciële en openbare, alle sectoren komen aan bod. Thema is "Groen: duurzaam ondernemen". 7 tips.  

1. Noordzee Drones Zeebrugge

Noordzee Drones is het grootste professionele opleidingscentrum voor dronepiloten in België. Veiligheid is een prioriteit. De kandidaten komen uit allerlei richtingen, onder meer de landmeting, politie, brandweer, landbouw en vastgoed. Al 700 piloten studeerden af. Op de Open Bedrijvendag toont Noordzee Drones enkele spectaculaire toestellen. Wie het zelf eens wil proberen, kan terecht in de simulator of mag samen met een instructeur zelf een drone de lucht insturen. Er zijn ook aangepaste initiaties voor kinderen.     

2. Kunst in Huis Brussel

Kunst in Huis is een heerlijk en in zijn eenvoud erg voor de hand liggend cultureel en sociaal initiatief. Wie van kunst houdt, maar op de centen moet letten, mag het eerst een tijd proberen. Bij KIH kan je werk van meestal beginnende veelbelovende artiesten lenen, inruilen en eventueel kopen. De collectie omvat 5.000 werken van 360 kunstenaars. Elk jaar komen er 500 objecten bij. De huur bedraagt 12 euro per maand. En kunst maken is uiteraard duurzaam ondernemen pur sang.   

3. Aquafin en Kruitfabriek Vilvoorde

In een paar jaar tijd werd het evenementenbedrijf De Kruitfabriek in Vilvoorde een vaste waarde en een begrip in de ruime omgeving. De vroegere munitiefabriek heeft ook aandacht voor ecologie en duurzaamheid. Er is een kruidentuin en water wordt gerecycleerd in samenwerking met Aquafin. De Kruitfabriek ligt strategisch tussen de Zenne en het kanaal Brussel-Willebroek, en vlak bij de grote waterzuiveringsinstallatie ten noorden van Brussel.

In De Kruitfabriek probeert Aquafin een aantal nieuwe technieken uit met grote betekenis voor de lokale gemeenschap. Een rietveld zuivert water, dat dan weer naar toilet en keuken vloeit. Nanofiltratie haalt alle gevaarlijke en chemische producten uit het water. En de toiletten van het gebouw produceren fosfor, een ideale meststof voor de kruidentuin. Ga maar eens proeven.  

4. Galloo Menen

De tijd van het autokerkhof, de schroothoop en de "oudijzerhandelaar" (marchand de ferraille) is voorbij. Bij Galloo aan de Leie en de Franse grens hebben ze dat al lang begrepen. Het bedrijf recupereert alles wat nog bruikbaar is uit apparaten die Recupel heeft ingezameld. Bezoekers mogen zelf een kapot toestel meebrengen om te zien wat er dan mee gebeurt. En wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. In de haven van Gent sloopt Galloo uit de vaart genomen boten op een zo ecologisch mogelijke wijze.

5. Paardenmelkerij Het Brabanderhof Lier

In Vlaanderen zijn er enkele paardenmelkerijen. Het zijn fascinerende bedrijven. In Lier kan je alles bekijken, en proeven van paardenmelk, ijsjes en zelfs likeur. Het Brabanderhof biedt ook cosmetica aan op basis van paardenmelk. Kinderen mogen tussen de melkpony's wandelen of een ritje wagen.  

6. Sint-Jansbergklooster Zelem (Halen)

Met een fotozoektocht kunnen de bezoekers de rijke geschiedenis van het kloosterdomein in het Limburgse Zelem ontdekken. Het Sint-Jansbergklooster is een mooi voorbeeld van zinvol en duurzaam hergebruik. Het oude klooster en de fascinerende "Tutterkapel" hebben nu een horecafunctie. De oudste gebouwen dateren uit 1329 en waren oorspronkelijk een klooster van de orde der Kartuizers. De paters bleven bouwen en uitbreiden tot in de 18e eeuw en maakten van hun klooster een boekencentrum.   

7. Atelier Compaan Gent

In Oost-Vlaanderen kan u naar Arcelor-Mittal, en dat is een indrukwekkende ervaring. Bij wijze van contrast is Atelier Compaan een must. Dit bedrijf maakt meubelen op maat, op stevig ambachtelijke wijze, met veel ijzer op het aambeeld, vuur en gehamer. Compaan restaureert ook smeedwerk en natuursteen, en geeft workshops en opleidingen in die richting. Zo is Compaan een partner van de Commonwealth War Graves Commission. Het bedrijf heeft een sociale dimensie en geeft jongeren en werkzoekenden de kans om ervaring op te doen. Op de bedrijvendag mogen kinderen de smid helpen een zwaard of een schild te maken. 

U kunt overal terecht van 10 tot 17 uur. Alle info op de website. 

Meest gelezen