Aanhangers van president Vizcarra komen op straat om de sluiting van het congres te steunen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Politieke crisis in Peru: president en congres met elkaar in de clinch

Het Zuid-Amerikaanse land Peru was de afgelopen week in de ban van de grootste constitutionele crisis in jaren. De machtsstrijd tussen de Peruviaanse president Martin Vizcarra en het Peruviaanse congres bereikte de laatste dagen een hoogtepunt. Het gevolg was een complete vertrouwenscrisis tussen beide politieke entiteiten die elkaar probeerden op te schorten. De Peruviaanse president lijkt nu zijn gelijk te halen met nieuwe wetgevende verkiezingen uit te schrijven op 26 januari 2020. 

De crisis begon op 30 september toen president Martin Vizcarra aankondigde dat hij het vertrouwen in het congres van Peru had verloren en het congres wilde ontbinden. Vizcarra voelde zich naar eigen zeggen daartoe verplicht nadat het congres zijn gepoogde hervormingen voor een zoveelste keer had tegengehouden. De Peruviaanse president probeerde al ettelijke malen om anti-corruptiewetten door te voeren in het land. 

Het Peruviaanse congres reageerde op de gevraagde ontbinding door een poging te ondernemen om president Vizcarra te schorsen en vicepresident Mercedes Araoz als interim-president naar voren te schuiven. Dat plan mislukte echter en Araoz kondigde kort daarna haar ontslag aan. President Vizcarra kondigde al nieuwe wetgevende verkiezingen aan op 26 januari 2020 en gisteren stelde hij zijn nieuwe kabinet voor.

(Lees verder onder de foto)

Peruviaanse president Martin Vizcarra
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Anti-corruptie en tegenwind

De crisis in de Peruviaanse politiek is geen losstaand feit. Al jaren wordt het Zuid-Amerikaanse land geplaagd door corruptieschandalen. De voorgaande president Pedro Pablo Kuczynski moest in maart 2018 nog aftreden nadat hij in opspraak was gekomen.

Op die manier kwam vicepresident Martin Vizcarra aan de macht en die maakte meteen beloftes om de corruptie in Peru aan te pakken. Dat maakt hem ook zeer populair bij Peruvianen die teleurgesteld zijn in de huidige toestand van de politiek.

Het is vooral de grootste partij van het congres, genaamd Kracht van het Volk, die Vizcarra veel tegenwind biedt. De nationalistische en conservatieve partij wordt geleid door omstreden voorzitster Keiko Fujimori, dochter van de voormalige president Alberto Fujimori. Veel Peruvianen en aanhangers van Vizcarra verwijten Fujimori en Kracht van het Volk de jarenlange politieke en sociale malaise in het land.

De schaduw van Fujimori

De naam Fujimori is de laatste 30 jaar zeer aanwezig geweest in de Peruviaanse politiek. De invloedrijke en beruchte Alberto Fujimori was president in Peru van 1990 tot 2000. Onder zijn bewind vonden er drastische neoliberale hervormingen plaats en werd er hardhandig opgetreden tegen politieke tegenstanders. 

De naam Fujimori is de laatste 30 jaar zeer aanwezig geweest in de Peruviaanse politiek

In november 2000 beëindigde Fujimori zijn presidentschap door het land te ontvluchten in de nasleep van grote corruptieschandalen en mensenrechtenschendingen. Tijdens zijn presidentschap zou hij miljoenen hebben gefraudeerd. Daarnaast wordt Alberto Fujimori er ook van verdacht het bevel te hebben gegeven voor enkele beruchte moordpartijen op politieke tegenstanders tijdens zijn presidentschap.

Maar ook vandaag leeft de politieke ideologie rond Alberto Fujimori, het zogenaamde "Fujimorisme", nog voort namens zijn dochter, Keiko Fujimori. Zij bewijst dat de naam Fujimori nog altijd heel populair is bij een significant deel van Peruvianen. Dat werd recent nog duidelijk nadat ze in juni 2016 maar zeer nipt de presidentsverkiezingen verloor van Kuczynski. Voor veel andere Peruvianen is Keiko Fujimori de belichaming van de conservatieve en corrupte politieke orde die weerstand biedt tegen de hervormingen van president Vizcarra.

Ook Keiko Fujimori is een omstreden figuur die omringd is door talloze schandalen van het witwassen van geld tot banden met de georganiseerde misdaad. Nu het congres er niet in is geslaagd om de populaire president Vizcarra van zijn functie te ontzetten, wacht haar een zware taak om het Peruviaanse volk op 26 januari 2020 te overtuigen tijdens nieuwe wetgevende verkiezingen.

Keiko Fujimori, voorzitster van partij Kracht van het Volk en dochter van de voormalige president Alberto Fujimori.
Aanhanger van president Vizcarra die zijn ongenoegen uit over de politiek en rol van de Fujimori's
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen