Deze vrouw in een ziekenhuis in Sanaa is slachtoffer van een epidemie van cholera in Jemen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Saudi-Arabië is bereid tot een staakt-het-vuren met de sjiitische Houthi-militie in Jemen

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en de viceminister van Defensie zijn bereid om in te gaan op een aanbod van een bestand van de sjiitische Houthi-militie in Jemen. De Saudi's zouden de oorlog in Jemen beu zijn en zoeken naar een uitweg zonder gezichtsverlies.

Twee weken geleden boden de Houthi's Saudi-Arabië een bestand aan. De sjiitische militie in Jemen zou bereid zijn de aanvallen op Saudi-Arabië stop te zetten als de Saudi's ophouden met hun luchtbombardementen op Jemen en hun zeeblokkade. Dat is een reactie op de aanvallen op Saudische olie-installaties en een inval waarbij de Houthi's Saudische troepen verrast zouden hebben. (Lees verder onder de foto).

De hevige bombardementen van de Saudi's hebben Jemen grotendeels verwoest.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Kroonprins en de facto leider van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, leek eerder een gedeeltelijk bestand met de Houthi's genegen. Viceminister van Defensie Khalid bin Salman sloot zich daarbij aan. Feit is dat de Saudische luchtbombardementen op Jemen de voorbije week fors in aantal zijn gedaald. 

De Saudi's lijken dus bereid om hun vier en een half jaar oude inmenging in de burgeroorlog in Jemen terug te schroeven. Volgens westerse diplomaten wordt naar een uitweg uit de oorlog gezocht "zonder dat de Saudi's gezichtsverlies lijden". 

Druk op Saudi-Arabië is erg groot

Saudi-Arabië voelt zich de laatste tijd omsingeld en onder druk. De oorlog in Jemen heeft de opmars van de Houthi's gestuit, maar niet teruggeplooid en dat ondanks zware bombardementen die de infrastructuur van het armste Arabische land zwaar verwoest hebben. De Houthi's houden -met materiële steun vanuit Iran- stand in het bergland waar 70 procent van de bevolking woont. (Lees verder onder de foto).

Door de verwoesting van de infrastructuur in Jemen zijn hongersnood en ziekten daar schering en inslag.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Al die tijd leverden de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan de grondtroepen voor de strijd tegen de Houthi's. Onlangs maakten de Emiraten bekend dat ze het grootste deel van hun troepen gaan terugtrekken. De Emiraten steunen ook de Zuid-Jemenitische milities die afscheiding willen van -het in feite nog slechts theoretisch bestaande- Jemen. Die separatisten hebben de zuidelijke havenstad Aden en omliggend gebied overgenomen. Met de machtsdeling tussen militairen en burgers in Soedan lijkt ook dat land een streep te trekken onder de oorlog.

De grootste druk komt evenwel van de aanvallen op tankers in de Perzische Golf de voorbije weken en dan vooral op de aanvallen met kruisraketten en drones op pijpleidingen en olie-installaties in Saudi-Arabië midden september. Daardoor was de Saudische olieproductie tijdelijk met de helft verminderd. Saudi-Arabië zoekt dus naar een uitweg uit die crisis, zeker nu onlangs ook volksprotest is uitgebroken tegen het regime van bondgenoot en president Abdel Fattah al-Sisi in Egypte. Ook het feit dat VS-president Donald Trump blijkbaar geen zin heeft in een confrontatie met Iran doet de Saudi's twijfelen.

Meest gelezen