Hunter Biden, Joe Biden en kleindochter Finnegan kopen een ijsje in een winkeltje in Peking.

Amerikaanse president Trump wil dat China de Bidens onderzoekt, wat deed de zoon van Joe Biden precies in China?

De Amerikaanse president Donald Trump wil nu ook dat China een onderzoek opent naar de zakenactiviteiten van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, een van de belangrijkste Democratische presidentskandidaten voor volgend jaar. Eerder bleek dat Trump Oekraïne onder druk had gezet om hetzelfde te doen.

Het is Trump zelf die in de tuin van het Witte Huis het nieuws bekendmaakte aan de verzamelde pers. Dat doet denken aan het telefoontje dat Trump eerder had met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en dat nu tot de afzettingsprocedure tegen Trump heeft geleid.

Trump wil dat Peking een onderzoek opent naar Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, voormalig vicepresident onder Barack Obama en nu een van de meest toonaangevende Democratische kandidaten voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij wil weten wat vader en zoon Biden uitgespookt hebben in China en dat wilden wij ook wel weten. 

In het spoor van vader Biden naar China

Het verhaal begint in 2013 bij een officieel bezoek van vicepresident Joe Biden aan China. Zoals wel vaker brengt die daar familieleden mee, in dit geval zijn zoon Hunter en diens dochter Finnegan. (Lees verder onder de foto).

Vicepresident Joe Biden werd in 2013 ontvangen door de Chinese president Xi Jinping.

Hunter en Finnegan Biden waren geen deel van het officiële gezelschap en maken apart uitstapjes, los van het officiële programma, aldus journalisten van CNN en NBC News die toen aanwezig waren. 

Wel zou Hunter Biden contacten hebben gehad met de Chinese bankier Jonathan Li, die tien dagen later het private investeringsfonds Shenyang Bohai Investments oprichtte. Volgens sommige bronnen zou zoon Biden Li ook hebben voorgesteld aan zijn vader, de vicepresident. 

Overname van VS-auto-onderdelenbedrijf Henniges

Hunter Biden zou dan lid van de raad van bestuur van dat Chinese investeringsfonds zijn geworden, maar volgens zijn woordvoerder zou hij daar niet voor betaald zijn en investeerde hij pas in dat fonds in 2017, toen zijn vader niet langer vicepresident was. Het ging toen om 420.000 dollar. 

Het Chinese luchtvaart- en defensieconcern AVIC kocht in 2015 het Amerikaanse auto-onderdelenbedrijf Henniges.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Twee dingen vallen daarbij op. Zo richtten het Chinese fonds en Rosemont Seneca Partners samen een joint venture op in China. Rosemont Seneca Partners is een bedrijf van Hunter Biden en Chris Heinz, die laatste is een stiefzoon van voormalig Democratisch presidentskandidaat en ex-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. 

Het tweede punt: het Chinese fonds was in 2015 betrokken bij de overname van Henniges, een Amerikaanse producent van auto-onderdelen met vestigingen in Amerika, Europa en China door het Chinese luchtvaart- en defensieconcern AVIC, een staatsbedrijf. Opvallend: John Kerry was toen minister en Joe Biden vicepresident.

Twee maanden geleden stelde de Republikeinse senator Chuck Grassley al vragen bij die overname van Henniges, bij de banden van Hunter Biden met Chinese ondernemingen en de gevolgen voor de nationale veiligheid van de VS. Toch lijkt Henniges geen bedrijf te zijn dat cruciaal is voor de nationale veiligheid van de VS. Amerikaanse media zien tot hiertoe dan ook geen reden tot bezorgdheid of onregelmatigheden, al kunnen er wel vragen worden gesteld over het feit dat Hunter Biden zowel in Oekraïne als in China blijkbaar gebruik maakte van de naam en invloed van zijn vader om zakendeals op gang te trekken. 

Meest gelezen