Wereldwijde vredeswake van christenen en moslims, 800 jaar na ontmoeting Franciscus met Egyptische sultan

Op honderden plaatsen wereldwijd zijn er vandaag vredesacties die pleiten voor begrip en verzoening tussen christenen en moslims. Niet toevallig op de feestdag van Franciscus van Assisi, die tijdens de vijfde kruistocht een gedurfde ontmoeting had met de islamitische sultan al-Kamil. In een kerk in Antwerpen riep Mohamed El Bachiri op om "de vrees voor de ander" te laten varen.

Sint-Franciscus van Assisi is bekend als de man die zijn rijkdom afzwoer en bovendien op goede voet verkeerde met de dieren. Vandaar dat Werelddierendag op 4 oktober, vandaag dus, samenvalt met zijn feestdag. Minder bekend is dat Franciscus in de 13e eeuw een brug sloeg tussen godsdiensten. 

800 jaar geleden, in het najaar van 1219, trok Franciscus van Assisi op pelgrimstocht naar het Heilig Land. In Egypte ontmoette hij de islamitische sultan Malek al-Kamil. Dat gebeurde midden in de vijfde kruistocht, waarbij West-Europese vorsten en legers onder impuls van paus Innocentius III opmarcheerden om Jeruzalem te heroveren op de islam. 

De ontmoeting tussen de katholieke Franciscus en de moslim al-Kamil verliep vredevol en wordt gezien als een inspiratiebron voor interreligieuze toenadering nu. Tussen twee haakjes: de kruistocht ging wel gewoon door, sultan al-Kamil bracht de christelijke legers grote verliezen toe en sloot uiteindelijk een vredesakkoord voor acht jaar.

Een hoopvol teken met alle mensen van goede wil

Videospeler inladen...

Op meer dan 650 plaatsen in 20 landen is de bijzondere ontmoeting vandaag herdacht met vredeswakes, zowel in kerken als in moskeeën, bij de start van het vrijdaggebed. Om 14 u luiden bijvoorbeeld alle kathedralen de klokken in ons land. 

“Op deze feestdag van Franciscus van Assisi, op het moment van het vrijdaggebed, om Franciscus' verlangen waar te maken, om die belangrijke ontmoeting tussen Franciscus en de sultan te herdenken, om in verbondenheid van onze moslimbroeders en –zusters samen te bidden voor vrede, om een hoopvol teken te geven met alle mensen van goede wil,” klinkt het bij de Franciscaanse organisatoren. 

Een oproep voor vrede en verbroedering. Daar is veel nood aan in deze tijden

Barbara Mertens van de Franciscaanse organisatie Tau: "Franciscus schreef enkele maanden na het gesprek enkele brieven waarin hij alle mensen overal ter wereld oproept om elke dag 's avonds, na een teken zoals dat van een klok, samen te bidden. Dat is toch mooi, zo snel na de ontmoeting met een andere religie. Dat herdenken we vandaag en willen we ook in de praktijk brengen. Door de klokken te luiden en ook een gebedsdienst te houden sluiten we bij de moslims aan. Het is één gemeenschap waarmee we een oproep doen voor vrede en verbroedering, waar in deze tijd heel veel nood aan is. 

In Leuven weerklonk een nieuw lied op de beiaard, gecomponeerd door Jo Coenen. Ook in vele andere steden wereldwijd, van Sydney tot Chicago, kwamen christenen en moslims samen om te bidden voor vrede.

De grootste vijand van de mens is de vrees voor de ander

In Antwerpen getuigde Mohamed El Bachiri in de kerk van de minderbroeders-kapucijnen aan de Ossenmarkt. Bachiri verloor zijn echtgenote Loubna bij de aanslagen in Brussel in maart 2016. Hij schreef daar het boek “Jihad van liefde” over, dat ook op het toneel werd gebracht.

"De grootste vijand van de mens is de angst voor de ander," zei hij. "De ontmoeting van Franciscus en de sultan is een gemeenschappelijke traditie en zou ter sprake mogen komen op school. Ze toont ons de weg. Het is niet de bedoeling om de ander te veranderen bij zo'n ontmoeting, maar om samen richting liefde en licht te wandelen," klonk het poëtisch. Bachiri verspreidt een boodschap van liefde, maar krijgt naar eigen zeggen ook veel troost terug sinds de ramp van drie jaar geleden. "Het is iets wederkerigs, en dat geeft toch enigszins betekenis aan wat ons overkwam."

In Antwerpen klonken zowel het loflied van Franciscus als het moslimgebed met de 99 schone namen van Allah. Daarna is een vredesklok ingewijd. Meer over de "Franciscan Call 4 Peace" vindt u hier.

Beluister het radioverslag over de viering in Antwerpen:

Meest gelezen