Wie wil opvallen op de catwalk, moet daarom nog niet tegen de grond smakken…

Normaal heeft ze een gezicht waarvan geen enkele emotie af te lezen valt, maar vorige week slaagde een Duits fotomodel er toch in een glimlach op Anna Wintours gezicht, het mode-icoon bij uitstek, te krijgen. Leon Dame wandelde dan ook met zo’n overdreven energie op de catwalk tijdens de Parijse modeweek dat men er ofwel een gevoel van plaatsvervangende schaamte ofwel een brede glimlach op de lippen door kreeg. Maar viraal ging zijn optreden alleszins en velen kennen nu zijn naam. Opvallen is en blijft de boodschap in de modewereld en daarvoor is onderuitgaan op de catwalk niet noodzakelijk nodig. Wat dacht u bijvoorbeeld van volgende 5 opvallende catwalkoptredens die uitgebreid het nieuws haalden?

"Is dit misschien iemand die te veel gedronken heeft en na een lange avond alcohol terug naar huis strompelt?" Dit was een van de opmerkingen die op sociale media te lezen was nadat de beelden van de 20-jarige Dame, afkomstig uit Berlijn, uitgebreid via sociale media gedeeld werden. Anderen zagen dan weer in hem de 'breakout star' van de recentste modeweken. Dame bedankte intussen iedereen voor alle aandacht die hij gekregen heeft.

AP

Maar Dame is natuurlijk niet de enige die roem ofwel kreeg ofwel vergrootte dankzij sociale media. Misschien herinnert u zich nog volgende opvallende catwalkoptredens uit het recente verleden?

1. De ietwat excentrieke designer Marco Morante, beter bekend onder het modelabel Marco Marco, wist tijdens de modeweek van Los Angeles in oktober 2015 zijn nieuwste creaties een extra dimensie te geven dankzij de medewerking van een wel erg opvallend fotomodel. Het optreden op de catwalk van Dexter Mayfield ging dan ook niet onopgemerkt voorbij.

"Mijn talenten zouden voor zichzelf moeten spreken, ongeacht mijn gewicht. En als dit voor iemand een inspiratie mag zijn, dan maakt het de beloning voor mij nog veel groter. Ik ben uiteindelijk zo blij met alle positieve commentaren die ik gekregen heb", aldus Mayfield op Buzzfeed News. Filmpjes van zijn optreden werden op de diverse sociale media alvast miljoenen keren bekeken.

2. Voor de meesten zijn fotomodellen op de catwalk vaak onderling verwisselbaar. Maar dat is natuurlijk buiten topmodel Gisele Bündchen gerekend. Tijdens de opening van de Olympische Spelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro in augustus 2016 toonde Bündchen op de tonen van "The girl from Ipanema" hoe je als fotomodel je stempel drukt in de modewereld.

Bündchen zelf zou erg genoten hebben van dit optreden "op de langste catwalk waarop ik ooit gelopen heb". Ze stal dan ook de show – een omschrijving die diverse nieuwsmedia wereldwijd blokletterden – in een jurk van de Braziliaanse modeontwerper Alexandre Herchovitch. Niet alleen de bijna 80.000 aanwezigen in het stadion genoten, de hele wereld genoot!

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

3. Tijdens een druk bijgewoonde modeshow in de Turkse stad Istanbul in oktober 2018 dook plots een onverwachte gast op de catwalk op die alle aandacht van de echte fotomodellen wegtrok. Een toevallig passerende kat liet zich die aandacht welgevallen. Voor de professionele modellen had het dier alvast weinig interesse.

Modeontwerper Göksen Hakki Ali op dierenwebsite The Dodo: "Alle aanwezigen ondergingen een moment van shock. Maar eens daar overheen ging alle aandacht naar de catwalkcapaciteiten van het dier. Misschien zit er nog wel een toekomst in als fotomodel. Waarom niet?" Toch verdween de kat na haar optreden terug in de anonimiteit.

4. Het mocht dan misschien een simpele marketingtruc zijn om de nieuwste "Zoolander"-film te promoten in maart 2015 - de film zou nochtans pas een klein jaar later in de bioscoopzalen verschijnen -, Derek (rol van Ben Stiller) en Hansel (rol van Owen Wilson) deden dat voortreffelijk. Modehuis Valentino maakte dan ook graag plaats voor het duo tijdens de modeweek in Parijs.

Zelfs Vogue-icoon Anna Wintour was danig onder de indruk en ging graag met beide heren op de foto. Niet dat het veel baatte: "Zoolander 2" werd een flop en kreeg diverse nominaties voor een 'Golden Raspberry Award', waaronder die voor slechtste hoofdacteur (Stiller) en voor slechtste acteur in een bijrol (Wilson).

5. Echt tevreden waren de studenten Matthias en Steve niet na hun repetities voor de modeshow  aan de Stevenson University in de Amerikaanse staat Maryland in april 2017. En dus dachten ze tijdens de show zelf een grapje uit te halen. Een geslaagd grapje, want hun 'toevallige botsing' ging onmiddellijk viraal.

"Mijn eerste show ooit en dan zo’n succes hebben. Ik kan alleen maar besluiten dat het een ongelooflijke ervaring was. Het was de bedoeling om de aanwezigen te entertainen en daarin zijn we grandioos geslaagd", concludeerde Matthias alvast op Buzzfeed News.

Meest gelezen