Jonas Roosens

Fractieleider Wilfried Vandaele (N-VA) over stijl van Jambon: "Nodeloos de gemoederen opgejut"

Vlaams N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele is opvallend kritisch voor de manier waarop kersvers minister-president Jan Jambon, nochtans een partijgenoot, de voorbije dagen de cijferdiscussie met de oppositie heeft aangepakt. De oppositie wil de begrotingcijfers zien, maar Jambon wil die pas volgende week vrijgeven. Ook oud-parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is bijzonder kritisch over de manier waarop Jambon de zaken heeft aangepakt. 

"Ik denk dat de minister-president inderdaad de gewoontes van het huis nog wat onder de knie moet krijgen", zegt Wilfried Vandaele aan Vlaamsparlementtv. "Wij zijn iets gematigder dan aan de overkant (in de Kamer, red.)." Gisteravond zei Jambon op een bijeenkomst van Doorbraak.be, dat hij de begrotingcijfers had, maar dat hij niet geneigd was ze vanmorgen vrij te geven. Zijn houding vanmorgen in het parlement zelf was ook behoorlijk fors.

"Ik zou het niet gedaan hebben", zegt Vandaele, die zelf ook enkele maanden tijdelijk op de voorzittersstoel van het Vlaams Parlement heeft gezeten. "Ik denk dat het nodeloos de gemoederen opjut." Vanmorgen heeft de gezamenlijke oppositie het parlement verlaten omdat Jambon de begrotingscijfers weigerde vrij te geven.

"Misschien was dit te vermijden", vindt Vandaele. De N-VA-fractieleider heeft ook zalvende woorden: "Ik vergeef het de minister-president."

Lees verder onder de tweet.

Ook oud-parlementsvoorzitter Jan Peumans is niet mals voor Jambon. "Ik zou dit als voorzitter niet pikken", zegt hij in "De wereld vandaag". "Als hij bij Doorbraak zegt dat hij de tabellen heeft en ze pas op maandag vrijgeeft, vind ik dit niet correct tegenover het parlement."

Peumans zou de vergadering hebben geschorst tot de cijfers in het parlement waren en pas dan het debat hebben voortgezet. Hoewel hij met politiek pensioen is heeft hij de gebeurtenissen in het parlement vanmorgen gevolgd. "Dit is een beetje weinig respect hebben voor dat waarop het parlement in eerste instantie recht heeft", vindt Peumans.

Beluister hieronder het gesprek met Jan Peumans in "De wereld vandaag", op Radio 1.

Ook van bij CD&V komen kritische geluiden. ""Ik denk dat in deze de oppositie gelijk heeft", zegt Sammy Mahdi in "De afspraak op vrijdag". Mahdi is voorzitter van Jong CD&V. "Als meneer Jambon de dag ervoor heeft gezegd dat de cijfers er zijn maar dat hij ze toch niet zal vrijgeven, is het niet abnormaal dat vanuit de oppositie de vraag komt om die cijfers vrij te geven."

Dat de begrotingscijfers ook in Brussel en Wallonië nog niet zijn vrijgegeven, vindt Mahdi niet relevant. "Ik denk dat Vlaanderen toch in de eerste plaats naar zichzelf moet kijken en moet proberen om daar een goed debat over te voeren."

"Daarnaast heb ik het ook nog moeilijk met de manier waarop er wordt gecommuniceerd", sneert Mahdi in de richting van Jambon. "Ik weet dat er in het regeerakkoord staat dat de VRT standaardtaal moet gebruiken. Ik verwacht ook van politici dat ze standaardtaal gebruiken."

Lees verder onder het videofragment uit "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Vlaams minister Matthias Diependaele van Begroting en Financiën (N-VA) begrijpt de kritiek op de arrogantie van N-VA-politici niet. "Wij zitten zelf in dat parlement. Hoe zouden we er dan arrogant tegenover kunnen zijn?"

"Ik denk dat er hier gewoon misbruik wordt gemaakt van het feit dat wij inderdaad die cijfers willen afgeklopt hebben, vóór we ze naar het parlement brengen", zegt hij in "Terzake". "Men klopt dit op tot een discussie, wat het al lang niet meer is."

Bekijk hieronder het interview met Matthias Diependaele in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting van politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen