Videospeler inladen...

Lenen voor een woning? Bijna iedereen kiest voor een vaste rentevoet

Bijna iedereen die vandaag naar de bank stapt voor een lening om een woning te kopen, kiest voor een lening met een vaste rentevoet. Dat blijkt uit cijfers van enkele grootbanken. 

Een vaste rentevoet lijkt in tijden van lage rente een logische keuze. Gedurende de hele looptijd ben je verzekerd van die lage rentevoet. Toch kozen veel mensen begin dit jaar voor een variabele rentevoet. Bij BNP Paribas Fortis had zelfs de helft van de nieuwe hypotheekleningen een variabele rente.

"Dat komt omdat het risico van een variabele rente toen beperkt was", zegt Tim Spellemans van BNP Paribas Fortis. In België kan de rentevoet maximaal verdubbelen, bijvoorbeeld van 1,3 procent tot 2,6 procent. "Het verlies dat je zou kunnen lijden wanneer de rentevoet verdubbelt, bleef heel beperkt." Daardoor bleef ook in het slechtste geval die variabele rente aantrekkelijk.

Maar nu wordt de variabele rente nog amper gekozen. Bij BNP Paribas Fortis kiezen meer dan 8 op de 10 klanten voor een vaste rentevoet, bij KBC zelfs 9 op de 10. "De voorbije maanden is het verschil tussen de vaste en variabele rente kleiner geworden, waardoor ook het risico voor de kredietnemer groter wordt", verduidelijkt Spellemans.

Alsmaar lager

De rente op woonleningen staat al jaren laag, maar de voorbije maanden is die rente nog verder gezakt. Wie leent op 20 jaar met een vaste rentevoet betaalde volgens de rentebarometer van advieskantoor Immotheker begin dit jaar net geen 2 procent rente. De voorbije maand is de rente gedaald tot zowat 1,6 procent.

Bekijk hieronder de analyse van Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen