"De bloemen zoeken in het puin": Rudi Vranckx en Caryl Strzelecki maken strip over Iraakse muzikanten

Zelfs in het vernielde Mosul in Irak werd muziek gemaakt. Na reportages van VRT-journalist Rudi Vranckx werden instrumenten ingezameld en kwamen Iraakse musici ook bij ons spelen. Nu zijn hun veerkracht en hun muzikale strijd vereeuwigd in de graphic novel "Imagine Mosul".

Toen VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx enkele jaren geleden verslag deed van de oorlog in Irak hoorde hij plotseling muziek weerklinken tussen het puin van de vernielde stad Mosul. Hij volgde zijn oren en vond muzikanten die “Imagine” van John Lennon speelden. "Hallucinant," vertelt Vranckx op Klara. Hij trof ook honderden vernielde muziekinstrumenten aan, want voor de islamitische terreurbeweging IS was muziek “haram” of ketters.

“Hier moest ik iets mee doen," vond Vranckx. De actie #Imagine Mosul groeide aan als een muzikaal-humanitaire sneeuwbal. In Vlaanderen werden instrumenten ingezameld en naar Mosul verscheept; omgekeerd kwamen de Iraakse musici concerten geven bij ons. De actie werd verfilmd in documentaires en nu is er een graphic novel van de hand van Caryl Strzelecki, met tekst van Rudi Vranckx.


Lees verder onder de afbeelding:

Realistische, rauwe stijl met weinig kleur

Behalve dat Strzelecki zijn neus "wat te dik en te karikaturaal” tekent, is Rudi Vranckx zeer te spreken over zijn tekenstijl. “Realistisch en rauw, wat  nog beter tot zijn recht komt in zwart-wit". Enkel in de scenes in België verschijnt er wat kleur op de pagina’s. Dat was ook echt wat de Iraakse muzikanten ervaarden toen ze hier waren, herinnert Vranckx zich, “alles heeft hier veel meer kleur, zeiden ze.”

Via het hart in het hoofd van de mensen kruipen

De graphic novel wil een boodschap van hoop brengen. “Enkel de feiten weergeven is niet meer voldoende voor mij,” zegt Rudi Vranckx.  “Je kan jaar na jaar de waanzin opzoeken. Ik heb meer en meer de behoefte om de sprankel hoop te zoeken, de bloemen in het puin.” Behalve de muzikanten van Mosul waren dat bijvoorbeeld ook de vliegeraars in het Afghaanse Kaboel. 

“Je kunt de waanzin van de oorlog ook weergeven door het contrast te belichten. En je kan beter in het hoofd van de mensen kruipen als je via hun hart en hun emotie passeert.”

“Een strip is ook veel toegankelijker dan een boek”, zegt Rudi Vranckx. "Imagine Mosul" is intussen ook al aangekomen in Irak. Exemplaren zijn met een pakjesdienst enkele weken onderweg geweest. “In Mosul vinden ze het fantastisch.”

“Imagine Mosul” van Rudi Vranckx en Caryl Strzelecki is uitgegeven bij De Eenhoorn. De keuze voor een graphic novel komt voort uit eerdere samenwerkingen tussen tekenaar en journalist, bijvoorbeeld “De gierenclub” over Tunesië, Egypte en Syrië, of “Verloren” over vluchtelingen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reportage over "De gierenclub", een vorige samenwerking van Caryl Strzelecki en Rudi Vranckx. Uit "Hoera cultuur!", Canvas, september 2013)

Videospeler inladen...

Meest gelezen