Videospeler inladen...

Al minstens 70 doden bij golf van protest in Irak

In Irak zijn nu al zeker 72 doden gevallen na vier dagen van protesten tegen de regering. Volgens sommige bronnen is er zelfs sprake van bijna 100 doden. Er zijn ook tientallen gewonden. Sinds begin deze week wordt er elke dag betoogd in de hoofdstad Bagdad en grote steden in het sjiitische zuiden. De betogers zijn boos over de corruptie, de hoge werkloosheid en de slechte infrastructuur en hygiëne in het land.

In Bagdad en in verschillende steden in het zuiden van het land komen de burgers al sinds dinsdag op straat om te protesteren. De woede van de betogers richt zich onder meer tegen de corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, vooral bij jongeren, en vragen de oprichting van functionele openbare diensten.

Het protest wordt gezien de eerste grote uitdaging voor de -fragiele- regering van premier Adel Abdel Mahdi, die bijna een jaar geleden aantrad. De autoriteiten grijpen hardhandig in, er zouden sluipschutters worden ingezet. Tot nu toe zouden al 72 doden gevallen zijn, al hebben sommige bronnen het over bijna 100. Er zijn ook tientallen gewonden.

Premier Mahdi gaf gisterochtend aan dat de "legitieme eisen" van de betogers gehoord zullen worden. Maar er is geen magische oplossing, zei hij, en hij riep op tot kalmte. Er werd ook een avondklok ingesteld, maar die werd door de betogers massaal genegeerd.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de regering en de demonstranten opgeroepen tot een dialoog. Hij vraagt alle betrokkenen om "uiterste terughoudendheid" aan de dag te leggen.

Herbekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen