Videospeler inladen...

Dader mesaanval op politieagenten in Parijs was wellicht geradicaliseerd en had contact met salafisten

De man die eergisteren vier agenten doodstak bij het hoofdkwartier van de politie in Parijs, was wellicht toch een geradicaliseerde moslim. Hij had contacten met salafisten. Hij had zijn daad ook vooraf beraamd. Dat heeft het Parijse antiterreurparket bekendgemaakt.

De dader, een 45-jarige man uit Martinique op de Franse Antillen, die op de computerafdeling van de politie werkte, had zich bekeerd tot de islam, dat was bekend. Maar nu blijkt dat hij wellicht radicaler was dan gedacht. Hij had contacten met salafisten, weigerde bepaalde contacten met vrouwen (welke specifieerde de procureur niet), en vergoelijkte de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in 2015 en andere terreurdaden in naam van de islam. Ook was hij zich recent anders gaan kleden.

Vlak voor hij politieagenten begon aan te vallen, wisselde hij een reeks van 33 sms'jes uit met zijn vrouw, allemaal met religieuze boodschappen, ook al ging geen van de sms'en over het plegen van een aanslag. De vrouw was meteen na de aanval al aangehouden, haar aanhouding is nu verlengd met 48 uur tot maandag.

De ochtend van de aanslag ging hij twee messen kopen: een koksmes van 33 centimeter en een oestermes. Die verstopte hij en bracht hij ongemerkt naar het politiekantoor. Met die messen voerde hij uiteindelijk gedurende zeven minuten zijn aanval uit, waarbij dus vier agenten omkwamen, vooraleer een stagiair-politieagent de dader doodschoot op de binnenplaats van het politiebureau.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen