Nog niet duidelijk of nog Belgische bedrijven vlees kregen dat mogelijk besmet is met listeria

Het is nog altijd niet duidelijk of de Nederlandse vleeswarenproducent Offerman, naast Aldi, ook nog aan andere bedrijven in ons land vlees geleverd heeft. Dat zegt het Federaal Voedselagentschap FAVV. Het bedrijf heeft meer dan 300.000 kilo vlees teruggeroepen dat mogelijk besmet is met de listeriabacterie. 

In Nederland zijn door een listeriabesmetting drie mensen overleden, en kreeg één vrouw een miskraam. Volgens Nederlandse media waren die besmettingen afkomstig van Offerman, een dochterbedrijf van de Belgische vleeswarengroep Ter Beke. Offerman riep donderdag gesneden en verpakte vleeswaren terug die in een vestiging in het Nederlandse Aalsmeer werden geproduceerd, wegens de mogelijke aanwezigheid van listeria.

In België riep daarop Aldi een product terug, met name gebraden rosbief van het merk Délifin. Dat bleek geleverd door de fabriek van Offerman in Aalsmeer. Het product werd "uit voorzorg" teruggeroepen, aldus Aldi.

Het FAVV drong gisteren aan op meer info van de Nederlandse autoriteiten. Dat is er intussen gekomen onder de vorm van een RASFF-waarschuwing, een systeem voor het melden van voedselveiligheidskwesties binnen de EU. "Daarin werd bevestigd dat er vanuit Offerman in Aalsmeer geleverd is aan Aldi België", aldus FAVV-woordvoerder Koen De Roover.

Of nog andere Belgische bedrijven werden beleverd door Offerman is nog niet duidelijk. "Daar is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volop mee bezig", klinkt het bij het FAVV.

Meest gelezen