Videospeler inladen...

"Zeer duistere dag voor Hongkong": Metronetwerk plat na opnieuw grimmige protesten, 14-jarige jongen neergeschoten

Het volledige metro- en treinnetwerk in Hongkong ligt stil, na nieuwe protesten afgelopen nacht. Het ging er heftig aan toe, nu de lokale overheid mondmaskers verbiedt via een speciale noodwet. Demonstranten stichtten brandjes en vernielden metrostations. Een jongen van 14 werd in het dijbeen geschoten, vermoedelijk met een verdwaalde politiekogel. Hij is zwaargewond.

De demonstraties duurden tot laat vannacht en gingen er soms behoorlijk gewelddadig aan toe. Demonstranten staken branden aan voor de ingangen van metrostations en vernielden winkels. De metro en treinen rijden niet - ook niet naar de luchthaven - en veel winkels blijven gesloten. 

De woede van de demonstranten is groot, nu de lokale overheid een noodwet heeft afgekondigd. Daardoor geldt er voortaan een verbod op mondmaskers. De demonstranten gebruiken die tegen het traangas van de politie, maar ze zijn vooral ook een garantie op anonimiteit. Hongkong hangt vol slimme camera's die de gezichten van de demonstranten kunnen herkennen, waardoor ze later thuis nog kunnen opgepakt worden.

Met het verbod op mondmaskers wil de lokale overheid de demonstranten ontmoedigen om nog op straat te komen. Maar voorlopig heeft de noodwet een averechts effect en gaat het er enkel maar gewelddadiger aan toe. 

(Lees voort onder de foto.)

(Mond)maskers zijn voortaan verboden in Hongkong.
AFP or licensors

14-jarige neergeschoten

Op beelden is te zien hoe een politieagent in burger belaagd wordt door demonstranten. De agent belandt op de grond en wordt geslagen en getrapt. Hij probeert te ontkomen door een paar schoten af te vuren met zijn wapen. De demonstranten gooien een molotovcocktail naar de agent. Volgens de politie is het vermoedelijk bij dit incident dat de 14-jarige jongen geraakt werd door een kogel. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Bekijk hieronder de beelden (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Het is al de tweede keer deze week dat de politie een demonstrant neerschiet. Bij protesten dinsdag - naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de Chinese Volksrepubliek - werd een jongeman van dichtbij in de borst geschoten. Ook hier zou het volgens de politie gaan om een agent die zich belaagd voelde door demonstranten.

"Iedereen is bang"

Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, zegt dat "iedereen ongerust en bang is", na de protesten van afgelopen nacht. Ze heeft het over een "zeer duistere dag" voor Hongkong. Lam roept op om het geweld te stoppen. Om de orde te herstellen "moet de overheid drastische maatregelen nemen". Daarmee verwijst de regeringsleider naar de noodwet die demonstranten verbiedt om nog maskers te dragen.

Intussen zijn er alweer nieuwe protesten aan de gang in de straten van Hongkong. Veel demonstranten dragen opnieuw een mondmasker en lappen het verbod dus aan hun laars.

Vandaag wordt er alweer opnieuw betoogd, mét mondmaskers.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In Hongkong wordt al sinds juni betoogd tegen de groeiende invloed van het communistische China in de semiautonome regio. 

Meest gelezen