Nieuwe Electrabel-voorzitter Johnny Thijs: "3 van de 7 kerncentrales moeten langer openblijven"

Drie van onze zeven kerncentrales moeten langer openblijven. Dat zegt de nieuwe voorzitter van energiebedrijf Electrabel, Johnny Thijs, in "De Standaard". In de wet ligt nu vast dat alle kerncentrales tegen 2025 moeten sluiten, maar dat is volgens Thijs niet mogelijk. Hij gaat daarom aan de volgende federale regering voorstellen dat enkele kernreactoren best twintig jaar langer openblijven.

"De kernuitstap is wettelijk geregeld. Die beslissing moeten we respecteren". Het zijn de woorden van de nieuwe voorzitter van energiebedrijf Electrabel, Johnny Thijs, in een interview met "De Standaard". Maar toch is Thijs van plan om bij de volgende federale regering aan te kaarten dat drie van de zeven kerncentrales in ons land best twintig jaar langer openblijven. 

Ricardo Smit

Volgens Thijs is dat niet enkel goed voor de CO2-uitstoot, maar ook voor de elektriciteitsbevoorrading en onze energiefactuur. De Electrabel-voorzitter begrijpt niet waarom de kerncentrales in ons land tegen 2025 moeten sluiten, terwijl nu al duidelijk is dat er geïnvesteerd moet worden in nieuwe gascentrales om de stroombevoorrading te verzekeren. "Maar hoeveel er nodig zijn en hoeveel tijd er nodig is om die te bouwen? Na al die studies zijn er op die vragen nog altijd geen duidelijke antwoorden."

Groen: "Electrabel staat niet boven de wet"

Kamerlid en energiespecialist Tinne Van der Straeten (Groen) vindt het voorstel van Thijs onverantwoordelijk, duur, gevaarlijk en onzeker, en benadrukt dat de kalender van de kernuitstap gerespecteerd moet worden. ”Electrabel staat niet boven de wet," zegt Van der Straeten. "De transitie inzetten naar 100% hernieuwbare energie is in het belang van heel het land. Het zorgt voor investeringen, voor jobs én voor energiezekerheid. Wettelijk verankerde kernuitstap in vraag stellen is niet in het belang van ons land, maar alleen in het belang van multinational Engie”.

Wettelijk verankerde kernuitstap in vraag stellen is niet in het belang van ons land, maar alleen in het belang van multinational Engie

Tinne Van der Straeten (Groen)

Groen verwacht dan ook van de nieuwe voorzitter dat Engie haar verantwoordelijkheid neemt voor de bevoorradingszekerheid van haar klanten, de berging van nucleair afval en voor de operationele veiligheid van de nucleaire centrales. “Voor de groenen is het urgent dat een volgende federale regering aan een scenario werkt om de kernuitstap in 2025 en koolstofneutraliteit in 2050 te realiseren,” besluit Van der Straeten.

Meest gelezen