Zes olifanten willen elkaar redden uit Thaise waterval, maar overleven het niet

In Thailand zijn zes wilde olifanten verdronken in een waterval. Vermoedelijk probeerden ze elkaar te helpen, maar kwamen ze daarbij allemaal in het water terecht. Twee andere olifanten die ook in de problemen waren gekomen toen ze de andere dieren te hulp schoten, konden gered worden.

Het tragische voorval deed zich voor in de Haew Narok-waterval in het nationale park Khao Yai, een populaire attractie bij toeristen. De parkwachters kregen zaterdagmiddag een melding van een groepje olifanten dat een weg bij de waterval blokkeerde.

Ze ontdekten vervolgens het lichaam van een driejarig olifantenkalfje aan de voet van de waterval. Even verderop vonden ze de dode lichamen van vijf andere olifanten in het water. Twee nog levende olifanten op een klif in de buurt verkeerden in moeilijkheden, maar de parkwachters konden hen in veiligheid brengen.

Twee nog levende olifanten in moeilijkheden op natte rotsen in de buurt van de waterval.
Een overlevende olifant probeert tevergeefs een van zijn overleden soortgenoten te helpen.

Rouw bij olifanten: "Er is niets wat je kan doen"

De parkwachters vermoeden dat het olifantenjong struikelde en zo in de waterval viel. De andere dieren hebben het jong allicht proberen te redden, maar zijn bij hun reddingspoging zelf om het leven gekomen. De twee nog levende olifanten probeerden allicht ook hun soortgenoten te helpen. Ze zijn in veiligheid gebracht en worden extra in de gaten gehouden. Voor olifanten is het niet evident om zonder kudde verder te leven.

"Ze kunnen wel eens in moeilijkheden geraken omdat olifanten hun kuddes nodig hebben om voedsel en bescherming te vinden", zegt Edwin Wiek, de stichter van Wildlife Friends Foundation Thailand, aan BBC. En ook de emotionele tol mag je niet onderschatten. Van olifanten is bekend dat ze tekenen van rouw kunnen vertonen. "Ze verliezen half hun familie, er is niets wat je kan doen. Het is de natuur, helaas."

Bekijk hieronder de tragische beelden:

Videospeler inladen...

Niet het eerste incident

Het is niet de eerste keer dat er olifanten omkomen in de hoge en steile waterval. In 1992 stierf een groep van 8 dieren op dezelfde plaats. De parkautoriteiten hebben aangekondigd dat ze gaan bekijken hoe ze dergelijke ongevallen in de toekomst kunnen vermijden.

In Thailand leven zo'n 7.000 olifanten, waarvan de helft in het wild en de helft in gevangenschap.

Meest gelezen