FOTO: De Noord-Koreaanse delegatie komt aan in Zweden
AFP or licensors

Overleg tussen VS en Noord-Korea in Zweden al na minder dan een dag afgesprongen

Nieuwe gesprekken tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea over het Noord-Koreaanse kernprogramma zijn na minder dan een dag al afgesprongen. De gesprekken vonden plaats in Zweden, onder bemiddeling van een Zweedse speciale gezant. 

In Stockholm kwamen Stephen Biegun, de speciale gezant van de VS voor Noord-Korea, en diens Noord-Koreaanse tegenhanger Kim Myong Gil bijeen onder bemiddeling van de Zweedse speciale gezant Kent Härstedt. De werkvergaderingen vonden plaats op een eiland in de Zweedse hoofdstad, niet ver van de Noord-Koreaanse ambassade. Agenten bewaakten de toegang.

Op het einde van de dag stelde de Noord-Koreaanse gezant vast dat de gesprekken gefaald zijn. "De onderhandelingen hebben onze verwachtingen niet ingelost en zijn uiteindelijk mislukt", verklaarde hij aan de pers voor de Noord-Koreaanse ambassade. "De mislukking van de onderhandelingen, die geen enkele doorbraak opleverden, is volledig te wijten aan de Verenigde Staten die hun gewoonlijke houding niet wilden veranderen." De Noord-Koreanen verwijten de Amerikanen dat ze geen nieuwe voorstellen op tafel hebben gelegd.

Opmerkelijk is dat aan Amerikaanse kant heel anders wordt gereageerd. Zij beschouwen het overleg niet als mislukt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de opmerkingen van de Noord-Koreaanse onderhandelaar "geen juiste weergave van de inhoud en de geest van de gesprekken".

De onderhandelingen over het Noord-Koreaanse kernarsenaal zitten in een impasse sinds februari, na de mislukte top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de Vietnamese stad Hanoi.

Afgelopen woensdag heeft Pyongyang nog een nieuw type ballistische raket getest. Experts denken dat Noord-Korea met die tests een stevigere positie hoopt te verwerven aan de onderhandelingstafel.

Meest gelezen