Paus creëert 13 nieuwe kardinalen, onder wie aartsbisschoppen van Luxemburg en Kinshasa

Paus Franciscus heeft 13 nieuwe kardinalen aangewezen. Zijn keuze weerspiegelt zijn visie op sociale rechtvaardigheid. Met de nieuwkomers erbij heeft Franciscus al meer dan de helft van de kardinalen benoemd, die mogen meestemmen over een volgende paus.

Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van de Congolese hoofdstad Kinshasa (zie foto) en Jean-Claude Hollerith, de aartsbisschop van het Groothertogdom Luxemburg dragen vanaf nu de rode kardinaalsmuts, samen met elf andere mannen. Er is dit keer geen Belg bij. De recentste tot kardinaal gecreëerde Belg is Jozef De Kesel aan wie de eer te beurt viel in november 2016. Aartsbisschop De Kesel is op dit moment de enige Belgische kardinaal.

Meer dan de helft van de kardinalen door Franciscus benoemd

Tien van de 13 kersverse kardinalen zijn jonger dan 80 jaar en krijgen dus stemrecht in het volgende conclaaf. Dat is de vergadering van kardinalen in de Sixtijnse kapel die de paus kiest. Van die stemgerechtigde kardinalen komen er 56 uit Europa (23 uit Italië), 12 uit Noord-Amerika (VS en Canada), 23 uit Latijns-Amerika, 17 uit Afrika, 16 uit Azië en 4 uit Oceanië. Intussen zijn al 52% van de kardinalen-met-stemrecht door deze paus Franciscus aangewezen. Doorgaans kiest een paus voor kardinalen die zijn visie mee uitdragen.

Bij de nieuwe kardinalen zijn nogal wat mannen die een rol spelen in de dialoog met de islam. De Spanjaard Miguel Angel Ayuso Guixot is voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog; de Brit Michael Fitzgerald was zijn voorganger op die post. De Spanjaard Cristobal Lopez Romero is aartsbisschop van Rabat in Marokko en Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo is aartsbisschop van Jakarta in Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. 

Andere nieuwe kardinalen zijn José Tolentino Calaça de Mendonça uit Portugal; de Cubaan Juan de la Caridad Garcia Rodriguez; Alvaro L. Ramazzini Imeri uit Guatemala; de aartsbisschop van Bologna Matteo Zuppi;  de Italiaan Eugenio dal Corso, de Canadese Tsjech Michael Czerny die de Vaticaanse expert inzake migratie is en ten slotte  de Litouwer Sigiotas Tamlevicius, die in de Sovjettijd jarenlang in werkkampen werd opgesloten.

Meest gelezen